Berlingske Business

Nyhedsanalyse: Mon Pandora-topchefen savner cigaren?

1
Arkivfoto: Presset på Pandora-topchef Anders Colding Friis er intakt efter et kvartalsregnskab, der viser problemer i USA, som tvinger selskabet til at nedjustere sin egen salgsprognose et nøk. Foto:

Presset på Pandora-topchef Anders Colding Friis er intakt efter et kvartalsregnskab, der viser problemer i USA, som tvinger selskabet til at nedjustere sin egen salgsprognose et nøk.

Det har været et hårdt 2017 for Pandoras topchef Anders Colding Friis. Aktiekursen ligger hele 40 pct. lavere end da året startede, selskabet har problemer med salget af smykker i USA, og selskabet er blevet belejret af spekulative hedgefonde, der satser på, at aktiekursen skal falde yderligere.

Uanset om det skyldes spekulanternes brede bet mod detailhandel med mange fysiske butikker, eller om det skyldes generel mistillid til Pandora specifik, så har hedgefondene fået ret og kursen er styrtet mod jorden. Så meget, at Anders Colding Friis nu har sat hele den kursstigning, der har været siden hans tiltrædelse i marts 2015, over styr.

Pandora kommer med årsregnskab tirsdag

Det paradoksale er, at Pandora ikke er et selskab i krise. I løbet af de sidste to år er der næppe noget dansk selskab, der er vokset mere på toplinjen og samtidig været i stand til at tjene bunker af penge. Men den udvikling har samtidig været med til at skabe meget høje forventninger om, at smykkerne vokser ind i himlen for selskabet.

Det gør de ikke.

Det kan sagtens være, at Anders Collding Friis gør et fint stykke arbejde med at drive Pandora og med at prøve at tæmme vækstraketten Pandora, så den ikke hverken ud af kontrol eller dør ud, så er han kommet ud af sync med de store investorer i selskabet.

19BUSPix-Pandora-Colding-15.jpg

Investorne er imidlertid ret ligeglade med den gode, historiske udvikling i selskabet. De kigger fremad, og her ser de mindre optimistisk på virksomheden. For væksten i selskabet bremser op, og Colding Friis er ikke lykkedes med at trænge igennem med sit forsøg på at skabe, hvad han formentlig vil kalde en mere realistisk fortælling om Pandora.

»Selvfølgelig er der en grænse for, hvor stor Pandora kan blive, og vi skal give besked, når vi er nået til den. Men der er vi slet ikke endnu. Når det er sagt, så kommer vi ikke til at blive ved med at præstere de vækstrater. Den procentvise vækst vil falde i de kommende år. Det er klart. Det er jo næsten en naturlov, når man vokser til den størrelse, vi har i dag,« sagde Anders Colding Friis i et interview med Berlingske Business for godt et år siden.

16BUS20170915-172401-3BM-17.jpg

Det blev betegnet som lidt af et scoop, da Pandora tilbage i slutningen af 2014 kunne præsentere Anders Colding Friis som den næste topchef i Pandora. Han stod dengang på kanten til at skulle børsnotere verdens største cigarproducent Scandinavian Tobacoo Group (STG), men valgte at tage opgaven i langt mere højtprofilerede Pandora.

Her tre år efter udnævnelsen står han i uvant modvind med et Pandora, der er kommet i vælten, og hvor investorerne sender selskabet nedad på børsen igen tirsdag efter kvartalsregnskabet, hvor selskabet leverede en lille nedjustering til den lave ende af sine egne forventninger.

BM

Man må antage, at Anders Colding Friis havde forestillet sig, at opgaven i Pandora ville være en noget anden, end den har vist sig at være i virkeligheden. Og at han i en stille stund måske ser længselsfuldt tilbage på sin langt mere rolige og beskyttede tilværelse i dengang privatejede STG, hvor storaktionærerne kunne samles om et lille mødebord og der var fuld opbakning til linjen, Colding Friis havde lagt. Dengang var møderne med aktionærerne mindre stormfulde end i dag.

Ja. Det er selvføligelig svært at klandre Anders Colding Friis alene for den udvikling, som Pandora er kommet i. Men presset på ham for at levere i Pandora er intakt.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen