Berlingske Business

Melodi Grand Prix-skandale får konsekvenser for bestyrelse

Lang vej igen for Wonderful Copenhagen Region er rystet over dun
Foto:

Så er der placeret et ansvar for den kostbare budgetskandale ved Melodi Grand Prix'et i 2014. Den daværende bestyrelse i Wonderful Copenhagen har et ansvar og kan afkræves erstatning i millionklassen, fremgår det af en skrivelse fra Erhvervsstyrelsen. Den daværende direktør kan også have et ansvar.

Halvandet år efter, at østrigske Conchita Wurst vandt Melodi Grand Prix'et i København, er der nu kommet en udmelding fra højeste sted om, hvem der har ansvaret for det økonomiske morads bag det musikalske show.

12BUSStaten-inddrager-Kamme.jpg

En skrivelse fra Erhvervsstyrelsen placerer ansvaret for arrangementets løbske økonomi hos den daværende bestyrelse, fremgår det af en såkaldt agterskrivelse fra styrelsen.

"Efter styrelsens vurdering medfører dispositionerne (...) et ansvarsgrundlag for de daværende bestyrelsesmedlemmer, som stemte for de respektive beslutninger," står der.

Endvidere kan den daværende direktør for Wonderful Copenhagen, Lars Bernhard Jørgensen, også være ansvarlig.
"Desuden kan fondens daværende direktør have et ansvar, da direktøren har forberedt indstillinger til bestyrelsen og deltaget i bestyrelsens møder,« skriver styrelsen.

De "respektive beslutninger" som styrelsen nævner, vedrører to konkrete dispositioner, som bestyrelsen foretog. Den ene var ifølge afgørelsen en mellemfinansiering med "op til 16,7 mio. kr. den 20. juni 2014". Den anden var en dækning af en "underbalance på 58 mio.kr. den 18. august 2014".

"Disse beslutninger blev truffet efter afholdelsen af ESC2014 (European Song Contest, red.) og var derfor ikke begrundet i varetagelse af fondens formål, men i et for fonden uvedkommende formål om at dække underskud opstået i projektselskabet, desuagtet at fonden netop havde etableret projektselskabet for at begrænse den økonomiske risiko," skriver styrelsen.

Erhvervsstyrelsens kommer på den baggrund frem til, at den daværende bestyrelse har handlet ansvarspådragende, og at fonden har lidt et tab, der kan kræves erstattet.

»Det erstatningsbegrundede tab udgør 46 mio. kr., der er betalt af fonden til dækning af projektselskabets underbalance,« skriver styrelsen, der endnu ikke har taget stilling til, hvordan de individuelle erstatningskrav for ledelsesmedlemmerne skal fordeles.

Tre af de daværende bestyrelsesmedlemmer vil dog ikke blive gjort erstatningspligtige, fremgår det også af skrivelsen.

»Der vil ikke være erstatningspligt for eventuelle bestyrelsesmedlemmer, der stemte for beslutningen om forhøjelse af mellemfinansieringen i juni 2014, men som stemte imod beslutningen om at dække projektselskabets underskud i august 2014,« skriver styrelsen.

De bestyrelsesmedlemmer, der stemte imod på det afgørende bestyrelsesmøde i august 2014, var Gentoftes borgmester Hans Toft, konsulent Morten Jung og hoteldirektør Allan Agerholm, fremgår det af agterskrivelsen fra Erhvervstyrelsen. Gentofte kommunes kommunikationschef oplyser derudover på Hans Tofts vegne, at Toft også som den eneste stemte imod på mødet i juni. Hans Toft har ingen yderligere kommentarer.

Erhvervsstyrelsen er inde over skandalen, fordi Wonderful Copenhagen er en erhvervsdrivende fond. Styrelsen er tilsynsmyndighed for den slags fonde og har siden skandalen blev kendt endevendt forløbet og de beslutninger, som Wonderful Copenhagen har truffet.

Erhvervsstyrelsens agterskrivelse er ikke en endelig afgørelse, men en skrivelse om, hvad styrelsen agter at gøre. Skrivelsen sendes nu til udtalelse hos de berørte parter, hvorefter styrelsen vil træffe endelig afgørelse i sagen.

 

Redegørelse ang Eurovision 2014 i København

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen