Berlingske Business

Medarbejderne i Jysk har ingen tillidsmand

”Det er medarbejderne selv, der skal vælge tillidsmand – og det er der ikke taget initiativ til at få. Måske fordi Jysk består af mange individuelle butikker,” siger kommunikationschef i Jysk Sengetøjslager, Jonas Schrøder.

I sagen, hvor HK slæber Dyne-Larsen i arbejdsretten, får medarbejderne i de 92 danske Jysk-butikker svært ved at kæmpe imod arbejdsgiveren. Der er nemlig ingen tillidsmand i Jysk til at høre sagen fra begge parter.

HK vil nu slæbe Jysk i Arbejdsretten, fordi Jysk ikke vil give sine medarbejdere lønforhøjelser i år. I et brev til medarbejdere i Jysk, skriver administrerende direktør, Jan Bøgh, at den globale finanskrise tvinger Jysk til at spare.

"For at holde Jysk på sporet igangsætter vi nu følgende tiltag: Den største og mest indgribende besparelse er stop for lønreguleringer i et år", skriver administrerende direktør Jan Bøgh.

"En ægte kræmmer"
Det er et brud på overenskomsten, der giver alle medarbejdere ret til lønforhandling, mener HK.

”Han er en ægte jysk kræmmer, der ikke vil betale mere for varen, end han er tvunget til. Og i det her tilfælde er varen desværre vores medlemmer,” siger faglig chef i HK Handel, Kim Jensen.

Jysk kan nemlig ikke undskylde sig med dårlig økonomi. Jysk fik sidste regnskabsår et overskud på 254 millioner kroner, og Lars Larsens personlige formue voksede med 63 millioner kroner til 756 millioner kroner.

Men når konkurrenterne sparer, må Jysk følge trop, lyder forklaringen fra kommunikationschef i Jysk, Jonas Schrøder.

”Jysk har succes. Men vi skal blive ved med at have det, så skal vi være konkurrencedygtige. Og rundt omkring i branchen er der mange nedskæringer og afskedigelser,” siger han.

Krisen presser lønnen
Men de argumenter kommer Jysk ikke langt med i Arbejdsretten, mener arbejdsmarkedsekspert og professor på Ålborg Universitet, Henning Jørgensen. ”Med de oplysninger jeg har, synes jeg ikke, at Jysk har en god sag. De har jo et stort overskud, og er ikke en virksomhed i krise, siger han.

"Men vi vil nok se flere af den her slags sager,” spår Henning Jørgensen.

”Hver gang der kommer krise, så er der nogle arbejdsgivere, der forsøger at udnytte situationen til at presse lønningerne og presse omkostningerne. Men spørgsmålet er, om det er en god idé på længere sigt,” siger han.

I brevet til medarbejderne i de 93 danske Jysk-butikker, står der blandt andet også, at der fremover bliver færre penge til sociale arrangementer, og at julegaven bliver skåret væk i år.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen