Berlingske Business

Malurt i risalamanden: Børnearbejde er udbredt i vaniljeproduktionen

08BUS1sektion-151213.jpg
Xidollien på ni år er et af cirka 20.000 børn, der arbejder i Madagaskars Sava-region med at høste vanilje. Børn udgør næsten 32 procent af den samlede arbejdsstyrke. Foto: Peter Lykke Lind/Danwatch

Småbønder kæmper med store problemer med ulovligt børnearbejde og tyverier på Madagaskar i Det Indiske Ocean, der er centrum for verdens vaniljeproduktion. Men virksomheder, der sælger vanilje til supermarkeder i Danmark, ved ikke, om der kan være disse problemer med den vanilje, de sælger.

Når du køber en vaniljestang eller en dåse med vaniljesukker i dit lokale supermarked, er der stor sandsynlighed for, at vaniljen stammer fra ­republikken Madagaskar. Her kæmper små vaniljebønder med store problemer med børnearbejde.

Omkring 80 procent af verdens vanilje er dyrket i junglen på marker på små familie­ejede farme i østaten Madagaskar i Det Indiske Ocean 400 km fra Afrikas østkyst. En dugfrisk rapport – »Vaniljens skjulte pris« – fra den danske NGO-organisation Danwatch afslører, at selvom vanilje er verdens næstdyreste krydderi, lever mange af øens vaniljebønder i så dyb fattigdom, at de er låst i bundløs gæld til mellemhandlere. Hertil kommer, at børnearbejde, der er ulovligt, er udbredt i produktionen af vanilje. Samtidig har bønderne store problemer med, at vanilje bliver stjålet fra deres marker.

08BUS1sektion-151029.jpg

Men de virksomheder, som sælger vanilje i danske supermarkeder, har i Danwatch-undersøgelsen svaret, at de hverken med sikkerhed ved, om deres vanilje er stjålet, produceret med børnearbejdere eller af bønder i dyb gæld. Det sker på trods af, at virksomhederne i deres etiske retningslinjer blandt andet forbyder børnearbejde. Vanilje-undersøgelsen viser, at der er alvorlige problemer med ulovligt børnearbejde på Madagaskars vanilje­farme. Her er småbønderne så fattige, at børn på ned til ti år må hjælpe med arbejdet i vaniljemarkerne.

»ILO, Den internationale arbejdsorganisation og FNs faglige organ i arbejdsmarkedsspørgsmål, anslår, at 20.000 børn eller næsten en tredjedel af arbejdsstyrken arbejder i ­vaniljemarkerne i Madagaskars nordøstlige Sava-region, hvor 80 procent af øens vanilje­produktion – og dermed hovedparten af verdens produktion – foregår,« siger Julie Hjerl Hansen, projektleder i Danwatch.

Virksomheder, der sælger vanilje fra Madagaskar i danske supermarkeder, risikerer at være medskyldige i krænkelser af menneskerettighederne, fastslår Andreas Rasche, professor i virksomheders sociale ansvar ved Copenhagen Business School (CBS).

»Når virksomheder her i Danmark eller EU drager fordel af menneskerettighedskrænkelser i et andet land og sælger deres varer til danske supermarkeder, for eksempel fordi produkterne bliver billigere af, at de er lavet ved børnearbejde, så er virksomhederne medskyldige og medansvarlige i misbruget,« siger han.

http://bem-upload-bdk.s3.amazonaws.com/upload/webred/grafikker/2016/december/Madagaskarweb.png

Forsvarsadvokat Poul Hauch Fenger fra advokatfirmaet Hauch Fenger, der har mange års international erfaring med straffe- og menneskerettighedssager fra bl.a. FN og EU, mener, at danske supermarkedskæder ikke har gjort deres hjemmearbejde godt nok.

»Det er en ganske alvorlig sag, da danske forbrugere i sidste ende køber vaniljen fra ­Madagaskar. Supermarkedskæderne kan ikke blot lukke øjnene og håbe, at alt er i orden. Kæderne har skrevet under på, at de gerne vil stå på mål for CSR-reglerne om virksomhedernes samfundsansvar, herunder at de ikke vil ­acceptere børnearbejde. Dermed skal supermarkedskæderne undersøge, om deres leverandører af vanilje overholder det. Og nu, hvor Danwatch dokumenterer, at danske super­markeder får produkter fra Madagaskar, som bliver produceret under meget menneskeretskritisable forhold, bl.a. gennem udbredt ulovlig børnearbejde og slavelignende arbejdsforhold, skal detailkæderne gøre en ekstra indsats og undersøge, om alt er i orden. Der ligger nu et handlingskrav, som de skal overholde for at sikre, at de og deres leverandører kan stå på mål for, at de overholder CSR-reglerne,« siger advokat Poul Hauch Fenger.

business

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen