Berlingske Business
17:25Rederiet Torm ser nu 2017-resultat ende på 0-5 millioner

Legos patriark gør klar til at slippe magten

kirkemand
Overskrift
Kjeld Kirk Kristiansen. Foto:
 

Efter årtier som overhoved i Lego-dynastiet er Kjeld Kirk Kristiansen i gang med at overdrage magten til sin søn. Flere kasketter er blevet byttet rundt på det seneste, og et generationsskifte er i fuld gang, bekræfter Legos topchef.

Danmarks rigeste mand, Kjeld Kirk Kristiansen, er ved at overdrage tunge poster og indflydelse i den globale legetøjskoncern Lego til sin søn.

Generationsskiftet har været under forberedelse i næsten ti år, og Berlingske Business’ research viser, at det nu har bevæget sig ind i en afgørende fase, hvor betydningsfulde bestyrelsesposter, magt og milliarder af kroner bliver flyttet rundt.

Legetøjskoncernens mange ansatte er blevet orienteret om, at familieoverhovedet er i gang med at trække sig fra livsværket.

»Det er blevet kommunikeret internt, at et glidende generationsskifte er i gang,« siger Legos topchef Jørgen Vig Knudstorp til Berlingske Business.

READ THE ENGLISH VERSION HERE

Det mellemste barn

Arvtageren er i dag på plads, bekræfter topchefen samtidig. Det er Kjeld Kirk Kristiansens mellemste barn i en børneflok på tre, Thomas Kirk Kristiansen, der har sagt ja til at overtage nøglerne til Lego-koncernen.

Lego House

Han har hovedsageligt været beskæftiget i sit eget stutteri Kirk Arabians, og han har ingen erhvervserfaring fra handels- eller industrivirksomheder. Efter en grundig indkøringsperiode er han dog klar til at overtage den tunge familiearv og magten over milliardkoncernen, der er blandt de største i Danmark og verdens største i sin industri.

»Når man kigger alle posterne igennem, kan man se, at Kjeld har siddet og sidder i mange af selskaberne, men situationen er nu, at Thomas bliver kørt i stilling til at glide ind i de poster,« siger topchef Jørgen Vig Knuds­torp, der er fortrøstningsfuld over at skulle arbejde mere sammen med Lego-arvingen.

asdad

»Thomas har en dyb indsigt i virksomheden,« siger Knudstorp, der fortæller, at de to i dag er i tæt dialog om de vigtigste beslutninger i virksomheden.

Observatør som 26-årig

Allerede for ti år siden blev den i brede kredse ukendte Thomas Kirk Kristiansen for første gang inviteret ind i bestyrelseslokalet, da han i 2005 som 26-årig fik en særlig rolle som »observatør« i Lego-bestyrelsen. I 2006 fik han sammen med sin far plads i et nyoprettet »Brand & Innovation Board«, der udarbejdede en erklæring om, hvad Lego skulle tilbyde forbrugerne i fremtiden. I 2007 fik arvingen ændret sin observatørrolle i bestyrelsen til en rigtig bestyrelsespost i Lego A/S, som han har fastholdt lige siden. De senere år har Thomas Kirk Kristiansen påtaget sig endnu flere formelle såvel som uformelle roller i Lego-imperiet, og på den måde har han skridt for skridt nærmet sig magten.

lego

At Thomas Kirk Kristiansen er klar til at bære et tungere ansvar på sine skuldre, fik omverdenen bevis for, da han i maj 2013 som den første og eneste i familiens fjerde generation fik en bestyrelsespost i Lego Juris A/S. Her har familien placeret ejerskabet af det verdenskendte og værdifulde Lego-varemærke, som hvert år indbringer en milliard kroner i royalty-indtægter. Kun to år senere vurderede Kjeld Kirk Kristiansen, at sønnen var parat til at overtage selve formands­posten i Lego Juris. Formandsposten blev formelt overdraget 4. maj 2015 fra far til søn, viser data i det danske CVR-register. Mindst lige så bemærkelsesværdigt valgte Kjeld Kirk Kristiansen ved samme lejlighed at træde helt ud af bestyrelsen og er dermed ikke længere i ledelsen af det centrale varemærkeselskab hos Lego.

Fremtrædende rolle i Lego Fonden

Den 36-årige Thomas Kirk Kristiansen har også påtaget sig en mere fremtrædende rolle i Lego Fonden, som ejer 25 procent af Lego og har til formål at sikre Lego-virksomhedens beståen og udvikling. I august 2013 blev han formelt indlemmet i fondens bestyrelse, da han overtog sin mor Camilla Kristiansens bestyrelsespost.

WATERLOO-ANNIVERSARY/

I samme omgang fik Thomas Kirk Kristiansen titel af første næstformand. Det skete foran Legos topchef Jørgen Vig Knudstorp, der må tage til takke med posten som anden næstformand i Lego Fonden. I fonden er det dog stadig Kjeld Kirk Kristiansen, der sidder i formandsstolen.

På rejser med topchefen

Selv om han på papiret blot er »menigt« bestyrelsesmedlem i virksomhedsbestyrelsen i Lego A/S, spiller Thomas Kirk Kristiansen en væsentligt større rolle i dag end andre medlemmer af Lego-bestyrelsen i virksomheden, erfarer Berlingske.

USA CINEMA

Lego-arvingen er i kontakt med Jørgen Vig Knudstorp op til flere gange om ugen – ligesom han jævnligt rejser med topchefen til Legos fabrikker i udlandet. Da legetøjskæmpen for et år siden ansatte et nyt direktionsmedlem, canadiske Loren Shuster, var det også Thomas Kirk Kristiansen, der foruden Knudstorp sad ved bordet til en tre timer lang ansættelsessamtale med det kommende direktionsmedlem. Således har Thomas Kirk Kristiansen i dag et afgørende ord at skulle have sagt, når legetøjsgigantens topfolk ansættes og afskediges.

Som en ekstra opgave byder Thomas Kirk Kristiansen i dag alle nyansatte velkommen hos Lego på et særligt introduktionskursus, og på den vis videreformidler han familiens værdier og Legos historie, der strækker sig tilbage til et lille snedkerværksted i Billund i 1932.

Lego

Gradvis overtagelse af magten

Med Thomas Kirk Kristiansens gradvise overtagelse af magten i Lego kan Kjeld Kirk Kristiansen læne sig tilbage efter at have brugt sit voksne liv i forskellige roller som næstformand, formand og direktør i Lego-koncernens mange selskaber. Trods sin voksende stjerne internt anses det dog for så godt som udelukket, at Thomas Kirk Kristiansen på noget tidspunkt vil indtage en direktørstilling i Lego og stå i spidsen for den daglige drift. Dette bestyrkes af, at både faderen og han selv har lagt afstand til den mulighed for år tilbage.

»Det er muligt, at jeg kunne tage de uddannelser, der skal til for at besætte en direktørpost, men jeg synes ikke, det er det, der giver mest mening. Det er bedre at finde de rigtige folk til at løfte opgaven, og familien kan så bidrage med noget andet – for eksempel ved at være ambassadører for Lego-værdierne,« sagde Thomas Kirk Kristiansen i 2010 til et internt Lego-personaleblad.

Økonomisk ligestiling

Økonomisk er Thomas Kirk Kristiansen blevet sidestillet med sine to søskende, lille­søsteren Agnete Kirk Thinggaard og storesøsteren Sofie Kirk Kristiansen. Børnene har løbende fået overdraget en del af familiens milliardformue i Schweiz, og kort før årsskiftet til 2012 delte Kjeld Kirk Kristiansen formuen i familiens danske pengetank Kirkbi ud i fire stort set lige store bunker.

Ved den lejlighed fik han og de tre børn cirka 25 procent af formuen hver, som udgør 122,7 milliarder kroner ifølge den seneste liste over landets rigeste fra Berlingske Business Magasin. Formuen gør familien til den rigeste i Danmark.

erwe

Desuden er Kjeld Kirk Kristiansen den 28. mest magtfulde i landet ifølge Berlingske Business Magasins magtbarometer. Selv om familiens værdier i dag er delt mellem børnene og faderen, har Kjeld Kirk Kristiansen givet sig selv en klar overvægt af stemmetunge A-aktier. Dermed har han sikret sig, at børnene ikke kan presse ham ud, før han selv tager sin beslutning om at overdrage magten endegyldigt.

READ THE ENGLISH VERSION HERE

Modsat sine to søstre sidder Thomas Kirk Kristiansen i Kirkbis bestyrelse, og her kontrollerer han blandt andet familiens aktiepost i Merlin Entertainments, der ejer og driver i alt 20 Legoland-parker og Lego-oplevelsescentre kloden rundt. Da Kirkbi også ejer 75 procent af aktierne i Lego, er det via sit bestyrelsesarbejde i Kirkbi, at Thomas Kirk Kristiansen har ekstra hånd i hanke med udviklingen i Lego-koncernen.

Der er endnu ikke oplyst en dato for, hvornår Kjeld Kirk Kristiansen overdrager sine sidste formelle poster til Thomas Kirk Kristiansen. Men internt i virksomheden gættes der i dag på, at det bliver inden, Kjeld Kirk Kristiansen om to år fejrer sin 70-årsfødselsdag 27. december.

FILE GERMANY ECONOMY LEGO

»Det er jo sådan, at Kjeld er født i 1947, og om et par år fylder han 70 år. Der er i Lego-systemet ikke nogen aldersgrænser som sådan, men vi har kommunikeret internt, at vi er i gang med et glidende generationsskifte,« siger topchef Jørgen Vig Knudstorp.

Kjeld Kirk Kristiansen og sønnen Thomas Kirk Kristiansen har stort set ikke udtalt sig til erhvervspressen de seneste ti år. Både far og søn er blevet tilbudt et interview til denne artikel, men ingen af dem har ønsket at sætte ord på det igangværende generationsskifte.

Business TV: Her er den 36-årige Lego-arvings største udfordringer

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Sampensions kunder kan glæde sig over et godt afkast for 2017.”En typisk kunde i vores markedsrenteprodukt opnår et afkast i år på omkring 8 pct., og det er meget højere, end hvad man kunne forvente v...

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen