Berlingske Business

Legolands børsdebut en kæmpe succes

JAPAN-ENTERTAINMENT-LEGO-STARWARS
Foto:

Merlin Entertainments, der ejer Legoland-parkerne, er i dag blevet børsnoteret og værdisat til over 30 mia. kr. Lego-familiens investeringsselskab Kirkbi glæder sig over udviklingen.

Lego-familien Kirk Kristiansen og resten af investorerne i forlystelseskoncernen Merlin Entertainments har grund til at glæde sig. Selskabets første dag på London Stock Exchange er gået over al forventning, og i løbet af dagen har aktierne taget et hop på 7,9 procent.

Merlin Entertainments, der bl.a. ejer Legoland-parkerne og er verdens næststørste forlystelsespark-koncern efter Walt Disney, er hermed blevet værdisat til 30,8 mia. kr. Den stenrige Kirk Kristiansen-familie ejer fortsat knap 30 procent af selskabet, og det har været en ualmindelig god forretning at beholde en del af aktierne efter salget af Legoland-parkerne i 2005.

Tilbage i 2005 solgte det dengang kriseramte Lego de fire Legoland-parker til den store amerikanske kapitalfond Blackstone Group for 2,8 mia. kr. Blackstone valgte at fusionere dem ind i Merlin, som Lego-familiens investeringsselskab Kirkbi kom til at eje 37 procent af.

Med børsnoteringen af Merlin er Kirkbis ejerandel skrumpet en smule, men Kirkbis adm. direktør, Søren Thorup Sørensen, har for nylig fortalt Berlingske Business, at Kirkbi agter at blive som strategisk aktionær i mange år. 

Tilfreds Kirkbi-direktør

Merlins børsnotering har været omgærdet af stor interesse fra internationale investorer, og Kirkbi-direktøren glæder sig over børsdebuten.

”Der har været stor efterspørgsel på aktierne i Merlin Entertainments, og vi glæder os over, at Merlin har haft en succesfuld debut på London Stock Exchange i dag,” fastslår Søren Thorup Sørensen fra Kirkbi i en skriftlig kommentar til business.dk.

En talsmand fra Blackstone, der efter børsnoteringen ejer 22,6 procent af Merlin, udtrykker ligeledes over for Financial Times stor tilfredshed med selskabets udvikling og børsnotering.

Merlin blev fra begyndelsen prissat i den høje ende af det forventede interval. Da handlen med en mindre del af aktierne begyndte på London Stock Exchange, steg kursen straks og har siden ligget til en stigning på 7-8 procent.

Ejer Madame Tussauds og London Eye

Merlin ejer foruden Legoland-parkerne også syv andre temaparker samt voksfigurmuseerne Madame Tussauds og kæmpepariserhjulet London Eye. Derudover står selskabet bag en lang række indendørs attraktioner. Forlystelseskoncernen oplyste i forbindelse med børsnoteringen, at 87,5 procent af aktiesalget var gået til institutionelle investorer, mens private investorer tegnede sig for 12,5 procent.

Den store appetit på Merlin-aktier står i kontrast til investorinteressen i begyndelsen af 2010, da Merlin skrinlagde planer om en børsnotering på grund af stor markedsuro. Forlystelseskoncernen valgte i stedet at sælge en aktiepost til kapitafonden CVC, der fortsat ejer 13,1 procent efter dagens børsnotering.

Merlin har i flere år investeret betydelige beløb i forlystelsesparker verden over, og selskabet har en betydelig milliardgæld. Siden opkøbet af Kirkbis fire forlystelsesparker i 2005 har nye Legoland-parker i Florida og Malaysia set dagens lys, og en ny park er på vej i Dubai. Derudover er der også store planer om nye parker i Japan og Sydkorea.

Det er forventningen, at en del af provenuet fra aktiesalget skal bruges på at nedbringe gælden, mens det ligeledes skal sikre, at koncernen er klar til betydelige investeringer og fortsat ekspansion.

Merlins attraktioner havde samlet 54 millioner besøgende sidste år.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen