Berlingske Business

Høj aktiekurs skræmmer købere væk fra B&O

B&O
Arkivfoto: B&O (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) Foto:

En B&O-aktiekurs, der er steget mere end 50 pct. på fem måneder, er paradoksalt nok gået hen og blevet B&O-bestyrelsesformand Ole Andersens største hovedpine. Det vurderer virksomhedsredaktør Jesper Kongskov.

En høj aktiekurs er ellers normalt det, der får mundvigene til at trække opad på en formand. Men det er ikke tilfældet i B&O. Her er smilet stivnet på Ole Andersen.

Elektronikvirksomheden fra Struer befinder sig nemlig i lidt af en klemme. B&O-bestyrelsen meddelte i november sidste år, at den forhandlede med mulige købere til hele eller dele af virksomheden. Det skete, efter at bestyrelsen tidligere havde erkendt, at B&O er for lille en virksomhed i den globale konkurrence med giganter som Samsung, LG og Philips til at stå alene.

19BUSBO-direktoer-Tue-Manto.jpg

Meldingen om forhandlinger med mulige købere fik aktiekursen til at stige på spekulation om, at nu var en overtagelse og dermed redning af det pressede klenodie tæt på. Kurstigningen var forventelig, for sådan går det altid, når der er spekuleres i, at et børsnoteret selskab kan blive overtaget og taget af børsen af en ny ejer.

Problemet for B&O er bare, at det er kammet over, og kursen er steget alt for meget i forhold til, hvad den interesserede køber i kulissen reelt er klar til at betale for B&O.

Det er kutyme ved overtagelsestilbud på et børsnoteret selskab, at en køber tilbyder aktionærerne en kurspræmie oven i den aktuelle værdi på børsen for at overtale dem til at sælge deres aktier. Men hvad gør man, hvis kursen nu er steget så meget, at prisen på selskabet er højere end det, som en køber er villig til at betale?

pix-LG-OLED

Alt tyder på, at det er det, der er sket i B&O. Den interesserede køber har trukket følehornene helt eller delvist til sig, fordi B&Os markedsværdi på børsen er steget til over tre mia. kroner. Selskabet er formentlig slet ikke det værd for den køber, der sniger sig rundt i kulissen. Men hvordan forklarer man aktionærerne det? Og selv om bestyrelsen inderst inde skulle være enig i, at værdien af B&O reelt er lavere end den aktuelle børskurs indikerer, vil bestyrelsen løbe en stor risiko for at pådrage sig kritik fra sine aktionærer, hvis den anbefaler et købstilbud, der ligger lavere end den aktuelle kurs. Også selv om bestyrelsen inderst inde er interesseret i at sælge virksomheden, og prisen vurderes som fair.

Alle erfaringer viser tilmed, at det første købstilbud altid skal hæves et nøk for at give de sælgende aktionærer en følelse af, at de har gjort en god forretning. Derfor skal størrelsen på det første bud nøje afvejes, så der er plads til et yderligere hop på fem - ti pct.

B&O direktør Tue Mantoni møder den udenlandske presse hos IPC

Alle erfaringer viser også, at der vækkes store følelser i en aktionærkreds, når der kommer købstilbud på en børsnoteret virksomhed. Se bare hvad der skete, da Dupont i 2011 ville købe Danisco. Selv om Dupont var enig med Danisco-bestyrelsen om en pris, der endda repræsenterede en præmie på næsten 30 pct. i forhold til den aktuelle aktiekurs, endte selv de store, institutionelle investorer med at vende tommelen nedad, fordi de ikke mente, prisen var god nok. Derudover samlede de private aktionærer sig med modstand mod den udenlandske overtagelse af endnu et dansk klenodie. Dertil kom, at Danisco-aktien dengang tiltrak sig udenlandske spekulanter i form af hedgefonde, som købte heftigt op for presse prisen op.

Det samme kan ske i B&O. Det er en situation, som både B&Os bestyrelse og den interesserede køber for alt i verden vil undgå.

Der er meget sandsynligt allerede hedgefonde inde i B&O, som spekulerer i, at der er en ekstra præmie at komme efter. Helt sikkert er det også, at der er private aktionærer, der har købt aktier siden 26. november for at prøve at få del i en »upside«.

TELECOMS-MOBILEWORLD/

Dertil kommer, at mange aktionærer har været med længe og dermed været med på den ørkenvandring, som en investering i B&O har været gennem mange år forstået som et utroligt ringe afkast målt op mod stort set resten af det danske aktiemarked. Disse aktionærer vil ikke bare forære deres B&O-aktie væk.

B&Os bestyrelse står i et vanskeligt dilemma. Hvordan håndteres den høje aktiekurs, samtidig med at en køber holdes til ilden. For der skal findes en løsning for B&O. Og helt sikkert er det, at B&Os aktiekurs vil falde som en sten, og usikkerheden være massiv, hvis den ukendte interesserede køber ender med helt at trække sig. Så vil aktiekursen styrte den anden vej. Og det vil heller ikke få smilet frem hos Ole Andersen.

tue

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen