Berlingske Business

Fona får ny chance og undgår konkurs

FONA Butikken på Strøget København.
FONA Butikken på Strøget København. Foto:

På et møde i skifteretten torsdag accepterede Fonas kreditorer, at der arbejdes videre med den plan for rekonstruktion, som blev fremlagt i sidste uge.

På et møde i skifteretten torsdag formiddag accepterede Fonas kreditorer, at der arbejdes videre med den plan for rekonstruktion, som blev fremlagt i sidste uge. Ingen blandt de talrigt fremmødte kreditorer gjorde indsigelser, da skifteretsdommer Torben Kuld spurgte efter protester, og de to rekonstruktører Pernille Bigaard og Ole Borch fik således grønt lys til at fortsætte deres bestræbelser på at redde butikskæden - omend det bliver en kæde af en mindre størrelse, end den, vi kender i dag.

Der gled et lille smil over den ellers noget rødøjede Fona-chef Michael Kjærs ansigt, da resultatet var i hus. Rekonstruktørerne havde ganske vist på forhånd været i kontakt med de største kreditorer og få et deres opbakning, men der kunne i realiteten sidde små aggressive kreditorer, som sad i tykke lag i skifteretten i København, og som kunne risikere at have lyst til at kaste grus i maskineriet. For at stoppe rekonstruktionsforsøget kræver det imidlertid, at kreditorer, der repræsenteret 25 pct. af gælden på 250 mio. kr., ville gå sammen om at protestere. Alternativet til planen var, at Fona-kæden bliver erklæret konkurs.

Efter den plan, som kreditorerne fremlagde sidste torsdag, må usikrede kreditorerne med Nordea i spidsen vinke farvel til en del af deres penge. Ifølge planen er der udsigt til at få en dividende på 88 pct.  Dividendens størrelse er imidlertid afhængig af værdien af aktiverne, sagde Ole Borch på mødet i skifteretten.

»Om det bliver 64 pct., eller om det bliver 88 pct., det ved vi rent faktisk ikke, før vi har den endelige løsning i hus,« forklarede han.

En repræsentant for SKAT spurgte, hvornår kreditorerne kunne forvente at få dividenden:

»SKAT har dårlige erfaringer fra en anden rekonstruktion, hvor vi først får pengene i 2015 - længe efter at jeg er gået på pension,« sagde hun.

Ole Borch kastede sig ud i en lang og noget akademisk forklaring, indtil Pernille Bigaard skar igennem og sagde:

»Det korte svar er, at vi ved det ikke. Men det er ikke meningen, at der skal gå mere end nogle måneder,« sagde hun.

»Vi gør det klart for de mulige købere, vi forhandler med, at det er vigtigt med  kontanter,« sagde hun.

Rekonstruktionsplanen skal bane vej for tilførsel af frisk kapital til et Fona i en mere lean udgave. Butikskæden skal skæres til, og butikker skal lukkes. De to hidtidige ejere Familien Kjær og norske Elkjøb Nordic har ikke kunnet blive enige om at komme med friske penge.

Planen, som blev præsenteret for kreditorerne sidste torsdag gav et dybere kig ind i maskinrummet i butikskæden - et kig, der bød på fortsatte tab og erodering af egenkapitalen.

Da Fonas ledelse med Michael Kjær i spidsen 1. februar måtte fortælle offentligheden, at kæden var i store problemer, var egenkapitalen opgjort til 168 mio. kr. Men nu er nettoaktiverne svundet ind til et minus på 40 mio. kr.

Ole Borch og Pernille Bigaard gentog i skifteretten deres oplysninger fra sidste uge om, at de forhandler med to seriøse købere, som både har et dybt branchekendskab og penge. Rekonstruktørerne har nu seks måneder til at udarbejde et konkret forslag til kreditorerne.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen