Berlingske Business

Fætter BR-arving poster millioner i Lego-konkurrents robotter

11BUSROBOT-123612.jpg
Robotsystemet Fable er så fleksibelt, at det både kan bruges af skolebørn fra 3. klasse og af universitetsstuderende samt til forskning. PR-foto

Arving efter Fætter BR-stifterne investerer i robotter til undervisning på skoler og universiteter. Forretningen kan lukrere på hastigt voksende robotbølge i uddannelsessektoren, men selskabet er oppe mod store konkurrenter som Lego.

Der er sket meget, siden Thomas Henrik Gjørup i 1999 var med til at etablere legetøjskæden Fætter BRs første webshop. Som arving til legetøjs­imperiet var det naturligt, at han påtog sig opgaven med at få selskabet ført ind i en ny digital tidsalder.

»Dengang skulle det hele være så fancy og kunne alt muligt – det virkede bare ikke nødvendigvis for brugerne. Min opgave var at få udviklerne til at få det til at fungere set med kundens øjne. Udviklerne skulle så få det til at lade sig gøre,« siger han til Berlingske Business.

Til forskel fra dengang er internettet efterhånden en gammel opfindelse, og af samme årsag sætter Thomas Henrik Gjørup nu millioner i læringsrobotter, der kan bruges op gennem folkeskolen og på højere læreranstalter.

Pix-Gjørup

Den 43-årige Thomas Henrik Gjørup, der sidder som direktør i sit eget holdingselskab med ejendomme og en stribe andre investeringer, poster således op mod 15 mio. kroner i en dansk robot-startup.

Virksomheden hedder Shape Robotics, og deres produkt Fable er kort fortalt et robot­system, der kan bygges og kodes på alle alderstrin, og som skal styrke børns evne til at programmere, være innovative og arbejde med robotter.

Selskabet er stadig på et tidligt stadie og kunne i seneste regnskab ikke mønstre en brutto­fortjeneste på over en halv mio. kroner, og derfor erkender Thomas Henrik Gjørup også, at der er en risiko forbundet med at investere i selskabet.

»Man kan aldrig være sikker på, at det bliver en succes, men jeg har gjort mine overvejelser nøje. Det kan blive en fantastisk god forretningscase i både USA og Tyskland, som jo er nogle betragtelige markeder,« siger han.

24BUSROBOTMAND-TIL-BUSINESS.jpg

Gratis robot

Shape Robotics forsøger at gafle kunder ved at tilbyde at udlåne deres robotter gratis til alle danske skoler i 30 dage. Indtil videre har næsten 80 skoler og uddannelsesinstitutioner taget imod tilbuddet. Det har været så stor en succes, at virksomheden er i færd med at rulle programmet ud i hele Nordeuropa. De seneste tre måneder har selskabet solgt for en halv mio. kroner alene i Danmark, forklarer David Johan Christensen, der står bag produktet. Han er forhenværende lektor og robotforsker på DTU og nu administrerende direktør i Shape Robotics.

David Johan Christensen forklarer, at robotten kan bruges fra 3. klasse til universitets­niveau og til forskning.

»De helt små kan bygge en simpel robot på 30 sekunder og programmere den meget let. De mere erfarne kan bruge lang tid på at bygge og programmere en mere avanceret robot, der for eksempel forsøger at løse en åben problemstilling fundet i virkeligheden. Endelig kan du også åbne systemet bagved og bruge det i forskningssammenhæng, for eksempel til forskning i kunstig intelligens,« siger han.

Mellem David Johan Christensen og succes står imidlertid Lego, der sælger deres egne robotter, Lego Mindstorms, over hele verden.

24BUSuniversal-robots-19235.jpg

»De står selvfølgeligt stærkt. Men fordi Fable-robotten er så nem og hurtig at skabe avancerede robotter med, tror vi på, at mange lærere og undervisere vil tage produktet til sig. Vi mener, at robotten kan blive en stor succes, og vi har en målsætning om at omsætte for et trecifret millionbeløb om fem år,« siger han.

For nylig offentliggjorde konsulenthuset McKinsey sin hidtil største kortlægning af robotternes indtog i det danske samfund. Konsulenthuset lægger netop vægt på, at robotternes indtog kræver, at der gøres mere for at avle kreativitet og undervise i brug af robotter allerede i folkeskolen.

Den udvikling har flere internationale spillere fået øjnene op for, og markedet for skolerobotter er de seneste år vokset og vokset. Også herhjemme bruger mange skoler robotter i undervisningen, fortæller Mette Østergaard, der er landsformand i Danmarks Fysik- og Kemilærerforening. Hun fortæller dog, at økonomien ofte står i vejen.

13BUSRobotadvokat-144603.jpg

»Der er mange, der gerne vil bruge Lego Mindstorms, men det kan kun bruges i én klasse ad gangen, så man skal have flere klassesæt, og så vokser prisen,« siger hun.

Et Fable-klassesæt, som indeholder nok robotdele til at undervise en klasse med 30 elever, koster knap 35.000 kroner.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen