Berlingske Business

Danske virksomheder gode til at klare sig i ustabilt Thailand

THAILAND-PROTEST/
Arkivfoto. Mange danskere driver forretning i Thailand, selvom landet ofte har været præget af politiske spændinger. Foto:

Mange danskere driver forretning i Thailand, selvom landet i øjeblikket er præget af politiske spændinger.

Meget er uafklaret i Thailand i øjeblikket. Landet er i øjeblikket ledet af militæret, men danske forretningsfolk er gode til at håndtere de udfordrende forhold, mener den danske ambassade i Bangkok. Men det er vigtigt, at landet forsætter sin vej mod mere demokrati, lyder det.

»Thailand befinder sig med militærstyret i en politisk overgangssituation. Vi håber selvfølgelig, at regeringen lykkes med at gennemføre sin køreplan for demokrati. Fra EUs og Danmarks side lægges der vægt på, at der bliver tale om en åben og inklusiv politisk proces. Lige nu er forventningen, at der vil blive holdt parlamentsvalg i 2018,« siger Peter Sand, afdelingsleder og daglig leder af handelsafdelingen på den Danske Ambassade i Bangkok.

I øjeblikket er situationen i Thailand forholdsvis rolig, efter at landets militær i 2014 indførte undtagelsestilstand. Det skete efter en periode, hvor de såkaldte rød- og gultrøjer demonstrerede for forandringer.

»Danske virksomheder forholder sig selvfølgelig til de nævnte udfordringer, og mange er på glimrende vis i stand til at navigere i det thailandske miljø. Desuden viser historien, at Thailand adskillige gange har demonstreret evne og vilje til at håndtere store politiske udfordringer,« siger Peter Sand.

28BUSjeve-121947.jpg

Sidste år døde den mangeårige konge Bhumibol. Nu venter Thailand på, at kronprins Maha Vajiralongkorn bliver kronet og udnævnt til Thailands næste konge. Det er dog uklart, hvornår det sker, og hvordan han står i spillet mellem de to dominerende politiske partier og i forhold til militærstyret.

Indtil videre vedtog en folkeafstemning sidste år, at generalerne suverænt bestemmer, hvornår det næste valg skal holdes. De fleste forventer, at det sker på et tidspunkt i 2018 - en begivenhed, som igen kan skabe uro.

Blandt de mest aktive danske virksomheder er smykkevirksomheden Pandora med 12.500 ansatte og hele selskabets produktion i landet. Også skovirksomheden Ecco har betydelige aktiviteter i Thailand.

»Thailand er en slags hub i regionen, hvorfra man har mulighed for at handle med mange andre asiatiske lande uden nævneværdige handelsbarrierer, hvilket skyldes, at Thailand er en del af AEC (Asean Economic Community, red.). Dette er noget, som er forbundet med økonomiske fordele for danske virksomheder,« forklarer Peter Sand.

Tirsdag

Thailand er et af de lande i verden, hvor korruption er mest udbredt.

»Thailand har haft en stabil og pæn vækst i mange år, men landet er udfordret af korruption. Der er dog gjort pæne fremskridt med bekæmpelsen af det, man kunne kalde borger- og virksomhedsrelateret korruption,« siger Peter Sand.

Den politiske uro har ikke på påvirket produktionen på f.eks. Pandoras fabrikker i landet. Men selskabet har holdt vejet nogle gange.  I 2008 måtte begge lufthavne i Bangkok lukke i en periode, fordi der var voldsomme politiske ­optøjer i byen. I 2010 brød der borgerkrigs­lignende gadekampe ud kun 25-30 kilometer fra Pandoras fabrik, og der blev udstedt ­udgangsforbud.

Pandoras topchef Anders Colding Friis sagde tidligere på ugen til Berlingske, at selskabet er opmærksom på situation, men at selskabet er tryg ved at have sin samlede produktion i ét land.

FASHION-NEWYORK/RIHANNA

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen