Berlingske Business

Dansk Erhverv: Sænk spiritusafgiften med 20 procent

grænsehandel
. Foto:

Vi kan trække en del af grænsehandlen hjem, hvis vi sænker afgiften på spiritus, mener Dansk Erhverv. Forslaget kan gøre en stor forskel for mange butikker, lyder det fra købmændene.

Sænk spiritusafgiften med 20 procent og træk grænsehandlen hjem til danske butikker.

Sådan lyder et nyt forslag fra Dansk Erhverv, der mener, at en afgiftssænkning vil mindske indkøbene i Tyskland til gavn for den danske statskasse og erhvervslivet.

»En afgiftslettelse vil styrke danske virksomheders konkurrenceevne og dermed trække noget af grænsehandlen hjem til Danmark, ligesom det vil reducere incitamentet til illegal handel,« siger Marie Louise Thorstensen, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

»Den danske spiritusafgift er 62 procent højere end den tyske, hvilket betyder, at statskassen går glip af omkring 200 millioner kroner årligt i spiritusafgift på grund af grænsehandel og illegal handel. Indtægter, der kunne være tilfaldet den danske statskasse, hvis spiritussen i stedet blev købt i Danmark,« siger hun.

Den danske afgift på spiritus er i dag 150 kroner pr. liter ren alkohol, og statskassen tjente i 2013 1,1 milliarder kroner på spiritusafgift. Men ifølge beregninger fra Dansk Erhverv vil det kun koste omkring otte millioner kroner at sænke spiritusafgiften med 20 procent, fordi størstedelen af det tabte provenu vil blive tjent ind igen.

Eksempelvis vil en reduktion af spiritusafgiften få flere nordmænd og svenskere til at grænsehandle i Danmark, hvilket vil gavne dansk omsætning og beskæftigelse.

Et af argumenterne mod at sænke afgifterne på spiritus lyder, at danskernes alkoholforbrug vil stige, men hvis man kigger på tidligere erfaringer, er det ifølge Dansk Erhverv ikke korrekt. Da spiritusafgiften senest blev reduceret i 2003, betød det nemlig et fald i danskernes forbrug.

»Det er et eksempel på den såkaldte lagereffekt. Det vil sige, at forbrugerne har et merforbrug på grund af de store mængder, som de køber med hjem fra grænsen og har stående i hjemmet,« siger Marie Louise Thorstensen.

I brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd lyder Dansk Erhvervs forslag som sød musik.

»Vi ved fra tidligere erfaringer, at når man sænker afgifterne på grænsehandelsvarer, så kan man mindske grænsehandlen og flytte handel hjem til dansk erhvervsliv, hvilket skaber arbejdspladser i Danmark i stedet for i udlandet,« siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen og fortsætter:

»Tidligere var der afgifter på CDer og parfumer. De blev afskaffet for en del år siden, hvilket betød, at handlen flyttede hjem til danske butikker,« siger han.

Claus Bøgelund Nielsen påpeger, at man ikke behøver at sænke afgiften meget, før det ikke længere er interessant at fylde bilen med grænsevarer. Derfor håber han på politisk opbakning til forslaget fra Dansk Erhverv. Han glæder sig over, at man i det nye regeringsgrundlag vil gøre noget ved punktafgifterne på grænsehandelsvarer.

En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at flere end hver tredje danske husstand skal et smut over grænsen for at handle i løbet af sommerferien.

Undersøgelsen, som er foretaget af Norstat, viser desuden, at danskerne er meget ivrige efter at købe sodavand, slik, chokolade, øl og vin. Det er varetyper, der er belagt med høje afgifter eller pant herhjemme. 42 procent af de danskere, der vil handle i Tyskland denne sommer, vil købe spiritus med hjem.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen