Berlingske Business

Butikskæder føler sig forbigået af storcentre

Butikskæder føler sig forbigået af storcentre - 1
Foto:

Mens storcentrene giver huslejerabatter og hensættelser til mindre butikker, for at holde liv i centrene, føler de større butikskæder sig forbigået. De har i stedet fået huslejestigninger, og det hænger ikke sammen, mener Dansk Detail.

Mens storcentrene rækker en hjælpende hånd ud til de mindre og nyåbnede butikker, der kan have svært ved at klare den økonomiske situation, må de lidt større kæder klare sig selv, og endda tumle med huslejestigninger. Og det er for dårligt, mener brancheforeningen Dansk Detail.

Som Berlingske Business beskrev tidligere på ugen har storcentreoperatøren Steen & Strøm, der står bag storcentre som Fields, Lyngby Storcenter og Bruuns Galleri, valgt at give huslejerabt eller hensættelser til de mindre eller nyåbnede butikker, der har likviditetsproblemer.

For storcentrene er det en fornuftig beslutning at holde liv i butikkerne, for at undgå tomme lokaler, og sikre en god kundestrøm.

Men de mindre butikskæder føler sig uretfærdigt behandlet. Det siger Jens Birkeholm, direktør for brancheforeningen Dansk Detail.

40 procent huslejestigning
”Uden at der i øvrigt er nogen sammenhæng mellem at man giver henstand til nogle, har vi flere kædemedlemmer, der er blevet præsenteret for huslejestigninger, der løber op i både 30 og 40 procent over de sidste to - tre år,” siger han.

Brancheforeningen er uforstående overfor storcentrenes strategi, for det er ikke bare de små butikker, der har svært ved at få det til at hænge sammen. Nogle af de lidt større butikker, og mindre kæder, kæmper også for at holde sig oven vande.

”Hvis man kigger rundt i nogle af de centre, vi har bare her i københavnsområdet, så er der flere tomme lokaler end nogensinde før, og hvis man samtidig ser på forbrugsudviklingen, der viser et fald i sko- og tøjsalget på fem procent bare i år, så hænger det ikke sammen, at nogle får rabat og andre huslejestigninger,” siger Jens Birkemose.

"Alle kan få hjælp"
Hos storcenteroperatøren Steen & Strøm afviser man, at der er tale om, at nogle butikker får hjælp, mens andre må betale merprisen med en højere husleje.

"Hvis nogen har fået en højere husleje, har det været over længere sigt, og som del af en generel lejeforhøjelse i et center, hvor vi har vurderet, at der var grundlag for det," siger Søren Brogaard Pedersen, der er direktør for Steen & Strøm Danmark.

Han understreger desuden, at hvis en butik er i økonomiske vanskeligheder, så sætter man fra centrets side sig ned med dem og undersøger, hvad man kan gøre for at hjælpe.

"Og det gælder da dem allesammen," siger han.

"Det er at forbigå finanskrisen"
Detailekspert Kasper Baldvinsson fra Retail Institute Scandinavia advarede i Berlingske Business forleden butikkerne til at udnytte krisen til at presse storcentrene. I sidste ende er begge parter nemlig afhængige af hinanden.

Men Jens Birkemose fra Dansk Detail afviser, at det er det, der er tilfældet.

”Der er selvfølgelig i huslejekontrakterne nogle basale årlige stigninger, og det er fint og fornuftigt, men stigninger derudover, det er næsten af forbigå finanskrisen og forbrugsfaldet i pinlig tavshed. Der vil være mange butikker, der qua den økonomiske situation, er nødt til at sige, det er for meget, og risikerer at lukke.”

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen