Berlingske Business

Bengt Sundstrøm slipper magten i Lauritz.com - vil sætte flere aktier på auktion

Bengt Sundstrøm
Bengt Sundstrøm Lauritz.com Foto:

Auktionshuset Lauritz.com vil senere i marts bede aktionærerne om lov til at udstede nye aktie for at skaffe mere kapital. Det kan betyde et farvel til ægteparret Sundstrøms bestemmende indflydelse i selskabet.

Aktionærerne i Lauritz.com Groups A/S skal den 23. marts tage stilling til, om de vil lade selskabet udstede 50.000.000 nye aktier. Grundlægger og bestyrelsesformand Bengt Sundstrøm har netop indkaldt aktionærerne til en ekstraordinær generalforsamling, hvor selskabet vil foreslå aktieudvidelsen.

Aktieudvidelsen skal ifølge forslaget i en meddelelse fra Lauritz.com begynde umiddelbart efter godkendelse af forslaget og tilladelsen være gældende i fem år.

»Vi ønsker med aktieudvidelsen at styrke vores kapital for at sikre kommerciel fremdrift samt at mindske vores obligationsgæld og dermed forbedre vores økonomi,« skriver Bengt Sundstrøm i meddelelsen.

Den udvidede aktiekapital vil medføre, at Bengt Sundstrøm kommer til at eje mindre end 50 procent af aktierne og dermed får mindre indflydelse til fordel for flere småaktionærer.

»Jeg tolker det som at de er nødt til at få nogle professionelle aktienærer ind, og at ægteparret Sundstrøm har erkendt, at de ikke har evnerne til at lede selskabet,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Lauritz

Ifølge hans beregninger falder Sundstrøms aktieandel fra 50 til 26 procent, medmindre de selv køber ind af de nye aktier. Men det tror Per Hansen ikke er sandsynligt, og han vurderer, at der formentlig allerede er indgået aftaler med nye hovedaktionærer.

»Jeg tror, det er udtryk for, at de allerede har investorer klar, der vil købe under forudsætning af, at Sundstrøm træder i baggrunden,« siger Per Hansen.

Baggrunden for sagen er et kursfald på over 80 procent, siden Lauritz.com blev børsnoteret samt et obligationslån, derskal indfries i 2019 - samtidig med at indtjeningen er lav.

»Lauritz.com har forsøgt sig med flere forskellige initiativer for at øge indtjeningen. Indtil videre uden held. Det seneste initiativ kom i denne uge, da det blev annonceret, at loyale aktionærer skulle kunne få rabatter på auktionshonorar ved køb og salg,« påpeger Per Hansen.

Lauritz.com

Senest har en ejendom  i Rovsinggade kostet selskabet dyrt.

»Lauritz.com nedskrev i forbindelse med 4. kvartalsregnskabet værdien af ejendomme i Rovsinggade og få dage senere var den solgt. Man må gå ud fra, at bemyndigelsen til at sælge nye aktier betyder, at Lauritz.com har nogen stående i kulissen, som er klar til at skyde ny aktiekapital i selskabet og at de nuværende storaktionærer er klar til ikke kun at lade deres ejerandele udvande, men også at få reduceret deres indflydelse markant. Det har i høj grad været den manglende forståelse for hvad overgangen fra privat til at være offentlig vil sige, som har voldt problemer, og som Lauritz.com ikke er lykkedes med,« lyder Per Hansens analyse.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen