Berlingske Business

Vestas-formand råber på stabilitet

jens chr 2
Overskrift
»Ledelsesmæssigt var Vestas i en kaoslignende situation, flere folk i bestyrelsen var nye, og verdens Mr. Wind Power skulle bruges til at skabe en eller anden form for kontinuitet i det omtumlede selskab,« skriver Berlingske Business' Jens Chr. Hansen i sin erhvervskommentar. Foto:
 

Så er Ditlev Engel historie i Vestas. Han røg ud samtidig med, at Vestas præsenterede et ellers ganske godt regnskab med et overraskende stærkt cash-flow. Netop pengestrømmene er altafgørende i en virksomhed som Vestas. Noget tyder på, at Vestas-ledelsen er ved at få styr på forretningen Vestas.

Så hvorfor nu? Hvorfor bliver Ditlev Engel fyret nu, hvor det går klart bedre i Vestas, og ikke, da Vestas hang i tovene? Fordi formanden, Bert Nordberg, nu er klar, fordi Vestas er bragt ind i smult vande, og fordi formanden egenhændigt har fundet den kandidat i sit netværk, nemlig landsmanden Anders Runevad, som tænker præcis, som Nordberg selv tænker. Nemlig først og fremmest på profitabilitet og stabilitet. Og så må væksten vente.

Et godt gæt er, at Ditlev Engel i realiteten har været »dead-man walking« i meget lang tid, sandsynligvis i et års tid. Det er sandsynligt, at Nordberg, efter han overtog formandsposten i marts 2012, hurtigt blev klar over, at der måtte et topchefskift til. Når det rigtige tidspunkt var der.

Men-men-men. Ledelsesmæssigt var Vestas i en kaoslignende situation, flere folk i bestyrelsen var nye, og verdens Mr. Wind Power skulle bruges til at skabe en eller anden form for kontinuitet i det omtumlede selskab. Bert Nordberg er usynlig i offentligheden, men et godt gæt er, at han internt i systemet har overtaget styringen, herunder også en del af den operationelle styring.

Her er et par citater fra et interview, som jeg havde med Bert Nordberg i august 2012:

»Hvis man læser om Vestas i Danmark, læser man om en virksomhed i overlevelseskrise. Hvis man læser om Vestas uden for Danmark, læser man om verdens førende vindmøllevirksomhed.«

»Der står meget stor respekt om Ditlev Engel, og han har både min og hele bestyrelsens fulde støtte. På den lange bane er han vigtig for Vestas, og jeg ser en entusiastisk Engel, som er stærkt opsat på at revanchere sig og få Vestas tilbage på sporet.«

Denne »fulde støtte« rakte således blot ét år frem i tiden. Men det er spillets regler i businessverdenen. En formand bakker selvfølgelig sin direktør 100 procent op – lige indtil han skal fyres. I visse situationer er det således tilladt for en formand at pynte lidt på virkeligheden.

Ingen tvivl om, at Ditlev Engel vil få sin fortjente plads i historie­bøgerne i Vestas. Engel var mere end nogen anden manden, der bankede Vestas op til verdens førende og største vindmøllekoncern. Han tillod sig at tænke store tanker, vovede at gå ud på den helt stor planke, og så formåede han at få sig selv og sin virksomhed placeret over alt i verden.

Men han – og den daværende bestyrelse – fejltimede den finansielle og økonomiske krise, som ramte den vestlige verden for fem år siden. På det tidspunkt havde Vestas en voldsom stor kapacitet, der var ikke styr på omkostningerne, og kommunikationen med omverdenen rendte ind i tillidsproblemer.

I dag er Vestas en noget anden virksomhed. Langt fra så ekspansiv som i opstartsfasen og med et meget stærkere fokus på styring og omkostningsreduktioner. Samtidig har Vestas fået et meget stort forretningsben med vedligeholdelse af vindmøller. Også det kræver mere driftsmæssig styring end tidligere, hvor alt handlede om markedsføring og salg.

Derfor kunne Ditlev Engel selvfølgelig ikke overleve i »det nye Vestas«. Der er ganske enkelt i dag brug for en topchef med en helt anden profil end den, der er Ditlev Engels varemærke.

For Bert Nordberg gælder, at han har nået sin første målsætning i Vestas. Nemlig først og fremmest at få Vestas til at overleve og dernæst skabe sig et ledelseshold omkring sig, som han kender og har tillid til. Samtidig er tillid til kommunikation og styring i Vestas steget. Så meget styr, ro og tillid til Vestas, at Nordberg & Co. om ikke så længe kan samle sig til et større ledelsesseminar med titlen: »Visioner og strategi for Vestas frem til 2020.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen