Berlingske Business

Universitetskandidater med værdi for samfundet

01BUS418409527-141229.jpg
Kraka har udarbejdet en tilskudsmodel, der belønner uddannelser, der uddanner kandidater med høj værdi for samfundet. Foto: Iris

Økonomi. Alt for mange bliver kandidater med lav samfundsøkonomisk værdi.

Regeringen forventes snart at barsle med et forslag til en ny tilskudsordning, som skal sikre høj kvalitet og erhvervsrelevans på universiteterne. I dag aflønnes universiteterne primært efter antal studerende, og de tilskyndes dermed til at være pølsemaskiner, der producerer mange studerende uden særlig skelen til deres kvalitet. Samtidig betyder høje indkomstskatter, at studerende lægger for lille vægt på jobmuligheder og løn ved valg af uddannelse.

Resultatet er, at vi i dag uddanner mange kandidater med lav samfundsøkonomisk værdi. I Kraka har vi udarbejdet en tilskudsmodel, der belønner uddannelser, der uddanner kandidater med høj værdi for samfundet.

09BUS20160808-175748-4-1808.jpg

Tilskuddet til de lange videregående uddannelser bør delvist afhænge af dimittendernes gennemsnitlige erhvervsindkomst justeret for de unges faglige og sociale udgangspunkt, når de begynder på deres uddannelse.

Universiteterne tilskyndes derved til at øge fagligheden og justere optaget til fordel for studier med høj samfundsøkonomisk værdi. Dygtige og værdifulde dimittender har nemlig høj erhvervsindkomst. Justeringen betyder, at uddannelserne belønnes for at løfte de studerendes samfundsøkonomiske værdi og ikke blot for at tiltrække mange 12-tals studenter og få med et svagt udgangspunkt.

Reformen vil medføre en omfordeling af tilskud fra humanistiske, teologiske, jordbrugsvidenskabelige og kunstneriske uddannelser til samfundsvidenskabelige, sundhedsfaglige og tekniske uddannelser.

Uddannelser som kunsthistorie, etnografi og filosofi ligger mere end 100.000 kr. under gennemsnittet af dimittendindkomsten justeret for baggrundsforhold. Hvis tilskuddet sættes til ti pct. af erhvervsindkomsten i de første fem år efter dimittendtidspunktet, vil de skulle afgive omtrent 60.000 kr. pr. studerende i forhold til i dag. Uddannelser, der som tandlægestudiet, revisoruddannelser og medicin ligger mere end 100.000 kr. over, vil modtage omtrent 60.000 kr. mere pr. studerende.

KU-aktier

Når der bliver uddannet færre på eksempelvis humaniora, vil overudbuddet af disse efterhånden reduceres, og deres løn vil stige. Tilsvarende vil lønnen for eksempelvis læger tilpasse sig nedad. Kandidaterne fra forskellige uddannelser får således efterhånden mere ensartet værdi for samfundet.

Og med en erhvervsrettet tilskudsordning kan detailreguleringen af universiteterne reduceres, så universiteterne får større frihed til at bestemme optag og tilrettelægge undervisning.

Forslaget bør dog indfases gradvist, så universiteterne får tid til at reformere uddannelserne og dermed øge kandidaternes værdi på arbejdsmarkedet, og så erfaringer kan høstes. I takt med at effekterne indfinder sig, kan erhvervsindkomsterne tillægges større vægt i bevillingerne, og modellen kan udbredes til de korte og mellemlange videregående uddannelse og til erhvervsuddannelserne.

Fra politisk hold kan der være et ønske om en faglighed, som typisk ikke belønnes på arbejdsmarkedet f.eks. indsigt i kultur, demokrati og samfundsforhold. Det kan i givet fald opnås ved at stille krav om, at de studerende undervises i fag, som er rettet specifikt mod sådanne mål. Sådanne særordninger bør dog være sjældne undtagelser fra det generelle system.

10BUSOle-Nielsen-1-141819.jpg

Der uddannes stadigt flere universitetskandidater, men ikke alle er lige værdifulde for samfundet. Vores tilskudsmodel sikrer med et markedsbaseret system kandidater med høj faglighed og høj værdi for samfundet.

CBS

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen