Berlingske Business

Universitetskandidater har en samfundsmæssig værdi

08BUSDebat-110623.jpg
»Ligesom Danmark er en stat og ikke en virksomhed, er universiteternes formål bredere, end hvad der kan måles i økonomisk indtjening,« skriver lektor Tine Roesen, en »menig humanist«. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson

Kraka reducerer kandidater fra universiteter til en markdsøkonomi, der minder om 1990ernes Rusland

Så vidt man kan læse i et indlæg i Berlingske Business 1. maj skrevet af vicedirektøren i tænketanken Kraka, Jens Hauch, bliver der uddannet alt for mange universitetskandidater med lav samfundsøkonomisk værdi.

Som et indspil til regeringens reform af universiteternes tilskudsordning – taksameterreformen – har Kraka velvilligt leveret en tilskudsmodel, der skal »belønne uddannelser, der uddanner kandidater med høj værdi for samfundet«. Hauchs forudsigelser er, at »når der bliver uddannet færre på eksempelvis humaniora, vil overudbuddet af disse efterhånden reduceres og deres løn stige.«

Jeg er ikke økonom, men menig humanist, som blev chokeret over den manglende argumentation i dette indspil, og som uden tænketank i ryggen nu tillader mig at kritisere de uudtalte præmisser, der lægges til grund for de økonomiske prognoser.

Billede

For det første reducerer Jens Hauch uden videre samfundsmæssig værdi til samfundsøkonomisk værdi. Men ligesom Danmark er en stat og ikke en virksomhed, er universiteternes formål bredere, end hvad der kan måles i økonomisk indtjening.

Som Universitetsloven lykkeligvis fastslår (§2 stk 3), skal universitetet bidrage til udvikling af internationalt samarbejde, vækst, velfærd og udvikling i samfundet.

For det andet tages dimittenders erhvervs­indkomst som eneste mål for deres samfundsøkonomiske værdi. Hermed reduceres ikke bare værdi til økonomisk værdi, men også samfundsøkonomi til markedsøkonomi.

RB PLUS Unges studievalg presser virksomheder

Ren markedsøkonomi så man i 1990ernes Rusland, men det vil næppe mange økonomer kalde det danske system. Og det er ikke svært at finde eksempler på job med høj samfundsøkonomisk værdi, der ikke nødvendigvis viser sig i den enkeltes lønniveau. Som for eksempel på de offentlige og overenstkomstregulerede områder, eksempelvis inden for sundheds-, uddannelses- og undervisningsministeriets resort.

Og hvad med alle ministeriernes egne embedsmænd, som for manges vedkommende kunne tjene mere i det private, men som i stedet er med til at bidrage til statens velfungerende? For slet ikke at tale om forsvarsministeriet. Ud fra løn-logikken er reklameforfattere uendeligt meget vigtigere end både læger, gymnasielærere og generaler, og vil sikkert altid være det.

Krakas beregninger, der forhåbentlig ikke er blevet lagt til grund for taksameter­refor-m­en, synes ukritisk baseret på Adam Smiths berømte homo økonomikus, uden hensyn­tagen til hvem der har undervist denne fiktive mand (og nu underviser hans børn), og hvem der forsvarer staten, behandler hans sygdomme og får det offentlige til at fungere, mens han optimerer sin indkomst.

01BUS418409527-141229.jpg

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen