Berlingske Business

Ugens optur: Fakta taler mod kvindekvoter

10BUSCharlotteRoenhof-10092.jpg

Replik. Malplaceret at tale om »håbløs ubalance« mellem mænd og kvinder i topledelse.

Peter Suppli Benson skriver i Berlingske Business 6. oktober i »Ugens op- og nedture«, at kvinders fremmarch i toppen af dansk erhvervsliv mangler, og at der er en »håbløs ubalance« mellem mænd og kvinder i toppen af virksomheder, som ikke kan løses uden »hårde tiltag«.

Tallene viser et noget andet billede.

DIs analyse fra august 2017, som bl.a. bygger på tal fra Erhvervsstyrelsen, viser, at andelen af kvinder i de store, danske selskabers ledelse og bestyrelser fortsat stiger. På bare tre år er andelen af kvinder i de børsnoterede selskaber steget med 70 pct. I large cap-selskaberne udgør kvinder nu mere end en fjerdedel (26,4 pct.) af de generalforsamlingsvalgte bestyrelses­medlemmer.

Gennemgangen viser også, at udviklingen i fødekæden til toplederstillinger og bestyrelsesposter er godt på vej – 23 pct. af alle ledelsesposterne i den private sektor er besat af kvinder.

Det tal skal ses i lyset af, at kun 33 pct. af de heltidsbeskæftigede i den private sektor er kvinder. Derfor er det faktuelt forkert at tale om en »håbløs ubalance«. I den offent­lige sektor er andelen af de heltids­beskæftigede kvinder 65 pct., og 54 pct. af lederposterne er besat af kvinder.

Sheela Maini Søgaard

Den positive udvikling i det private erhvervsliv herhjemme står i klar modsætning til udviklingen i Norge. Efter ti år med kvoter er fødekæden til bestyrelserne i de kvoteomfattede selskaber gået helt i stå. Den står faktisk bomstille. Endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at fødekæden i de norske selskaber (AS), som ikke er omfattet af kvotelovgivningen, er i en positiv udvikling i forhold til at øge andelen af kvinder på toplederposterne. Fødekæden synes at virke – netop når virksomhederne ikke er omfattet af kvoter.

Hertil kommer, at Danmark ligger rigtig godt sammenlignet med de andre europæiske lande. Andelen af kvinder i de store selskabers bestyrelser er steget markant gennem de seneste ti år både herhjemme og i de 27 andre lande i EU-28. I Danmark ses en markant stigning op til 28 pct. mens det for EU-28 er steget til 24,6. Andelen af kvinder i bestyrelserne i Danmark ligger med andre ord 13,8 pct. over niveauet for EU-28.

Fakta er altså, at virksomheder løbende arbejder med god selskabsledelse og fastsætter måltal på bestyrelsesniveau samt arbejder for at få flere kvinder til at forfølge en toplederkarriere. En tilgang som har medført, at kvinder i den grad har gjort indtog i bestyrelseslokalerne i de danske selskaber, hvilket gør kvoter helt unød­vendige.

Derfor er det mildt sagt malplaceret, at Berlingske Business på kommentarplads igen forsøger at bygge en brændende platform for kvoter og taler om en »håbløs ubalance«.

Colleagues dicussing business

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen