Berlingske Business

Udenlandsk arbejdskraft sikrer festen i dansk økonomi

07BUS20160225-141428-2BM-16.jpg
Arbejdsløsheden er lav, og i dag er 200.000 af de fuldtidsbeskæftigede herhjemme udlændinge. Og det er ikke kun i den konjunkturfølsomme byggebranche, der er mangel på arbejdskraft. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt

Udlændinge er nødvendige på det danske arbejdsmarked. Ellers går opsvinget i stå.

Det er ikke blot i den konjunkturfølsomme byggebranche, vi hører om mangel på arbejdskraft, for der mangler IT-folk, og senest også lastbilschauffører. Den store frygt er, at det hele koger over, og at virksomhederne taber ordrer.

Hvordan undgår vi det? Vi har flere håndtag at dreje på, der kan øge arbejdsudbuddet i en tid med meget lav arbejdsløshed.

Vi kan sænke skatten og derved få folk til at arbejde mere. Intet tyder på, at vi kommer ret langt ned ad den vej i det nuværende politiske klima. Vi kan også få flere danskere ind i arbejdsstyrken.

S-formand Mette Frederiksens opfordring til at lade bachelorer indtræde på arbejdsmarkedet er derfor fornuftig, fordi vi i øjeblikket overuddanner akademikere i massivt omfang, hvilket er ekstra uhensigtsmæssigt, når vi samtidig mangler arbejdskraft. Vi kan også få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet, men heller ikke det ser der ud til at være bred politisk opbakning til.

norden

Heldigvis kan vi kigge mod udlandet. Allerede nu er næsten hver tiende beskæftigede lønmodtager en udlænding, og tallet har været stigende over en årrække.

Vi har nu 200.000 fuldtidsbeskæftigede udlændinge, som lukker hullerne, når arbejdsmarkedet er ved at koge over, og som i et vist omfang rejser hjem, når det går den anden vej. Udlændinge stabiliserer derved dansk økonomi, og det er en medvirkende årsag til, at vi ikke har høj løninflation, selv om ledigheden er lav.

Den stærke danske økonomi har øget antallet af fuldtidsbeskæftigede lønmod­tagere med næsten 120.000 personer de seneste fire år. Af dem har 52.000 udenlandsk statsborgerskab. Med stigende mangel på arbejdskraft i mange brancher er udenlandsk arbejdskraft nødvendig for danske virksomheder.

Det gælder ikke kun praktiske opgaver inden for service, byggeri og transport. Nej, vi har også rigtigt mange højt kvalificerede udlændinge, som skæpper godt i statskassen.

ISS fjerner lidt af optimismen i halvårsregnskab

Langt hovedparten af den udenlandske arbejdskraft er EU-borgere, og det viser, at det er en kæmpe gevinst for Danmark, at vi er en del af det indre marked, hvor arbejdskraften frit kan vandre mellem medlems­landene. De vesteuropæiske lande har betalt en pris for at få de østeuropæiske lande med i EU, men der er også betydelige fordele bl.a. i form af et mere fleksibelt og integreret europæisk arbejdsmarked.

Spørgsmålet er, hvad der politisk kan gøres for at fremme tilgangen af udenlandsk arbejdskraft. Det er positivt, at regeringen vil arbejde for at udvide forskerordningen fra fem til syv år, så kloge mennesker ikke skal forlade landet i utide.

Man burde dog også se på den såkaldte beløbsgrænse for arbejdskraft fra lande uden for EU. Den ligger i øjeblikket på 408.000 kr. i årlig indkomst, og det er langt mere, end man behøver for at kunne klare sig i Danmark. Hvorfor ikke sænke grænsen, så virksomhederne får adgang til mere kvalificeret arbejdskraft?

Patienter i USA sagsøger Novo Nordisk for priskartel

Så her følger dilemmaet til de politikere, der vil arbejde for at fortsætte festen i dansk økonomi:

Hvis man ikke ønsker flere reformer, der øger arbejdsudbuddet, må man arbejde for, at flere udlændinge kommer til Danmark.

Hvis man omvendt ikke ønsker flere udlændinge, må man arbejde for at øge arbejdsudbuddet blandt danske statsborgere.

Gør vi begge dele, forlænger vi festen endnu mere. Gør vi ingen af delene, kan opsvinget hurtigt give os tømmermænd.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen