Berlingske Business

Uddannelsesarrogancen skaber ledighed

539195806.jpg
Flere bør efteruddanne sig på et lavere niveau, men uddannelsessnobberi står i vejen, mener Peter Laursen fra uddannelsesvirksomheden Dekra. Foto: Iris.

Ledige akademikere klager over mangel på job, men har de forsøgt at skifte spor og tage en videreuddannelse på et lavere niveau? Der er job, siger direktør Peter Laursen fra Dekra, som tilbyder jobgaranti, hvis ledige f.eks. vil være chauffør.

Direktør Peter Laursen (PL) fra uddannelsesvirksomheden Dekra undrer sig over, at ledige akademikere undgår at søge job på et lavere niveau. I efteråret 2017 har virksomheder i Danmark haft over 20.000 forgæves rekrutteringer ifølge en undersøgelse foretaget af Rambøll. Konsekvensen er blandt andet, at 3.000 virksomheder vurderer, at de har tabt ordrer på grund af mangel på arbejdskraft. Det er jo et paradoks, mener Peter Laursen, når vi samtidig har over 100.000 ledige borgere i Danmark.

Hvad skal vi gøre ved dette paradoks?

PL: Det er nemt at drage den konklusion, at de ledige bare skal tage sig sammen og komme i gang, men det er ikke helt så enkelt. Jeg læste for nylig et indlæg af en frustreret langtidsledig akademiker med baggrund i engelsk og kommunikation, der ikke lige kunne få øje på alle de job, som økonomer og andre gode folk dagligt påpeger, der er. Men de ledige job er der, også til akademikere, hvis de tør gå andre veje.

Er det så enkelt?

PL: Det er det nok ikke set fra den lediges synspunkt. Jeg kan sagtens se diskussionen fra begge sider. For det første føler mange ledige sig uretfærdigt stemplet som dovne og uduelige af meningsdannere på beskæftigelsesområdet. For det andet er det helt rigtigt, at nogle dele af arbejdsmarkedet har større efterspørgsel efter arbejdskraft end andre dele. For det tredje vil langt, langt de fleste ledige gerne have et job, da det ud over en bedre indkomst også giver de fleste en større livsglæde.

25BUSBrian-Mikkelsen-Bred-0.jpg

Men du er kritisk over for ledige akademikere, som ikke kan finde et job?

PL: Ja, for de forstår ikke problematikken. Der er måske ikke mangel på arbejdskraft i det område, hvor deres specifikke kvalifikationer ligger. Og så hjælper LinkedIn, power-jobsøgningsklubber eller en uendelige strøm af ansøgninger ikke på drømmen om at få et job i hus.

Hvor går det galt i de ledige akademikeres selvforståelse?

PL: Det går simpelthen galt i selve uddannelsessystemet, der ud over kompetencer også giver en arrogance mod at tage job, hvor der kræves en uddannelse på såkaldt lavere niveauer. Ikke andre niveauer, men lavere niveauer. Dermed ligger det unaturligt for de fleste ledige akademikere at søge over mod service- eller håndværkerfagene.

06BUSopinion-uddannelse-200.jpg

Det lyder som om, at du efterlyser en ny opdragelse af ledige akademikere?

PL: Vi bliver alle – jobcentre, fagforeninger, arbejdsgivere og uddannelsesinstitutioner – nødt til at klæde ledige på til at gå nye veje. Og vi skal starte med at sløjfe uddannelsesarrogancen og i stedet kigge på færdigheder, viden og holdninger, der modsvarer behovene i arbejdsmarkedet. Man kommer langt med korte opkvalificeringer via AMU, også selv om man engang har gået på universitetet.

Kan du reelt tilbyde ledige akademikere et job?

PL: Jeg kan i hvert fald tilbyde dem en uddannelse, så de får de rette kvalifikationer. Ser vi alene på transportbranchen, vurderer 3F og Dansk Industri, at der mangler 2.500 chauffører. I Dekra uddanner vi de fleste chauffører i Danmark, og du kan på blot syv uger blive uddannet buschauffør, som også kan køre med syge, ældre og børn. Vi har rent faktisk en jobgarantiordning, hvor vi tilbyder en garanti for ledige borgere med en chaufføruddannelse med efterfølgende job inden for last-, bus- eller taxi­branchen.

Er der eksempler på ledige, som skifter spor?

PL: Hvert år kommer der en masse borgere fra f.eks. bankverdenen eller forsikringsverdenen, som er blevet opsagt i forbindelse med outsourcing af deres opgaver. De er blevet kyndigt vejledt i, at der er mange forskellige måder, man kan yde service på, hvis det er det, man brænder for. Og at yde en personlig service i en bank, en bus eller syge/ældretransport handler i bund og grund om det samme: Om sammen at hjælpe mennesker sikkert på vej.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen