Berlingske Business

Trumps disruption skader verdensøkonomien

21BUSopinion-trump-120930-6.jpg
Trumps toldbarrierer disrupter verdensøkonomien på den forkerte måde, mener debattøren. Arkivfoto: Michael Reynolds

Velstanden i Danmark og landene omkring os er skabt gennem samhandel og teknologisk udvikling.

Derfor var det vigtige emner, Disruptionrådet diskuterede i sidste uge, da nye teknologier og forretningsmodeller, fremtidens kompetencer og rammevilkår for virksomhederne var på dagsordenen.

Fremtidens vækst skal nemlig skabes af virksomheder, der går foran med ny teknologi og arbejder under rammevilkår, der gør det muligt at konkurrere internationalt. Derfor er det kortsigtet, forfejlet og populistisk, at USAs præsident, Donald Trump, bygger toldmure i et forsøg på at beskytte arbejdspladser i erhverv, der ikke længere er konkurrencedygtige.

USA TRUMP NEW HAMSPHIRE

Trump har ganske ret i, at visse erhvervsgrupper rammes hårdt af globaliseringen, fordi de ikke kan klare sig i den internationale konkurrence. Men løsningen er ikke at forsøge at redde arbejdspladser og brancher ved at indføre handelsbarrierer. Det er en kortsigtet løsning. I stedet skal man målrettet forsøge at udvikle nye erhvervs­muligheder og videreuddanne de mennesker, som mister deres job.

Danmark er et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre. Vi har en af verdens mest eksportorienterede og åbne økonomier, og samtidig er vi et af verdens rigeste lande. Derfor er der stort set ingen – uanset politisk observans – herhjemme, der ønsker, at vi skal lukke os om os selv.

Vores økonomiske åbenhed har ganske vist betydet, at job på skibsværfter, sko­fabrikker og tekstilfabrikker er forsvundet i stort tal. Men det betyder ikke, at vi som samfund har tabt på globaliseringen.

Tine Choi

Selv i de tilfælde, hvor danske virksom­heder får produceret varer i lavindkomst­lande for derefter at sælge dem ude i verden, vinder dansk økonomi. Danske virksomheder trækker mere og mere indtjening hjem fra eksport af varer, som aldrig har været i Danmark. I 2017 gav den form for virksomhed et overskud på 75 milliarder kroner. Samtidig er beskæftigelsen herhjemme i top og tæt på historisk rekord.

De produktionsarbejdspladser, som er gået tabt herhjemme, er stort set blevet erstattet af arbejdspladser, der kræver mere uddannelse og giver bedre løn. Et velstruktureret og velorganiseret arbejdsmarked sikrer, at lavtuddannede bliver opkvalificeret i den rigtige retning, så de kan byde ind på de nye, bedre betalte job.

Det er givetvis en af årsagerne til, at de fleste danskere ikke tænker i toldmure og protektionisme. Lad os håbe, at Donald Trump også besinder sig og dropper tankerne om handelskrig med Kina og EU. Alt andet vil disrupte verdensøkonomien på den helt forkerte måde.

09BUSSUPRAMAX-135021-193.jpg

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen