Berlingske Business

Stop klagesangen og tag ansvar

14BUSOpinion-Tech-114144.jpg
Industrien skriger på unge kvalificerede IT-folk, hvis væksten skal fortsætte. Arkivfoto: Iris

Synspunkt. Drop snak om flaskehalse og mangel på arbejdskraft i automation- og robotbranchen. Kom i gang i stedet for og tag ansvar som virksomhedsleder.

Jeg får ondt i ørerne af at høre den evindelige klagesang om mangel på arbejdskraft i automation- og robotbranchen. Hver gang en positiv historie om vækst finder vej til medierne, udløser den straks et kor af eksperter og virksomheds­ejere, som messer om flaskehalsproblemer og de unges manglende interesse for at arbejde med teknologi. Stop nu denne skingre støjforurening.

Kig på din egen virksomhed og gør noget ved de manglende ansøgere. Du har som arbejdsgiver selv et stort ansvar for at gøre din virksomhed attraktiv.

257196214.jpg

Odense bliver ofte udråbt til robotternes smørhul, men robotter er jo kun en meget lille del af det, som virksomheder her på Fyn har succes med. Jeg kan som direktør for en virksomhed med en digital profil ikke bare læne mig tilbage og forvente, at velkvalificerede ansøgere står i kø til et job, når vi slår en ledig stilling op. Og det gør vi tit. Det er mit ansvar, hvis jeg kommer til at mangle dygtige ansatte. Ikke samfundets eller politikernes.

it-uni

Tidligere på året opfordrede erhvervs­minister Brian Mikkelsen – i et tillæg til Børsen om rekruttering af arbejdskraft til IT-branchen – til mere digital begejstring. Blandt ministerens forslag var, at elever i folke­skolen skulle tilbydes valgfag i programmering, og at den hollandske teknologipagt med fordel kunne kopieres til danske forhold. En pagt mellem det offentlige, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og erhvervs­organisationer, der har til formål at få flere til at vælge en teknologisk uddannelse.

30BUSPix-Talentjagten-Marti.jpg

Det lyder jo umiddelbart meget fornuftigt, og begejstring er altid godt. Men hvorfor skal det være nødvendigt med en pagt? Det er da bare at komme i gang med sam­arbejdet med parter, der kan gavne din virksomhed.

Inviter de studerende indenfor. De kommer med nye ideer og input, som er sundt på alle måder.

Synliggør de jobmuligheder, der er i at udvikle hardware og software til automation i din virksomhed. Skab et sundt arbejds­miljø, hvor der er fokus på work-life balance, så de unge ikke kan vente med at blive ansat i din virksomhed, når de er færdige med deres uddannelse.

Pix-ferie

Vi har siden april 2016 samarbejdet med Syddansk Universitet (SDU) og Erhvervs­akademiet Lillebælt. Det samarbejde er kommet i stand på vores eget initiativ. Vi gør det ikke for at tjene penge på at undervise, vi gør det for vores egen og vores kunders skyld. For at sikre arbejdskraft i fremtiden.

Vores ansatte har undervist på SDU, og SDU bruger vores komponenter og vores softwaremiljø i undervisningen. Desuden har studerende haft praktikplads og lavet afgangsprojekter hos os i virksomheden. Vi tilbyder de studerende at komme på skolebænken i vores virksomhed, hvor der bliver mulighed for at komme et lag dybere ned i forståelsen af den software, der bliver brugt. Vi har både avancerede simulator­programmer, maskiner og robotter stående, som de studerende kan bruge som test­laboratorium.

Navne og dage

Det betyder, at de studerende kan få de bredt efterspurgte kompetencer hos os, og at vi som virksomhed ruster os til fremtiden ved at give de studerende interesse og de rette færdigheder inden for automations­området. Når vi bruger vores egne ansatte som undervisere til den undervisning, vi skal lave for de studerende fra SDU, kan det ikke undgås at blive meget praksisnært.

Jeg er overbevist om, at det har en afgørende betydning for rekruttering af nye medarbejdere fremover.

vibeke

Da brancheorganisationen Technology Denmark holdt en konference tidligere i år for IT- og tech-talenter, Tech Talent Con­ference i Odeon i Odense, som et led i kampen mod den akutte mangel på kvalificeret arbejdskraft, blev organisationens direktør, Mette Beck-Nielsen, bedt om at sætte ord på udfordringen.

Svaret var: »Man siger, at der vil mangle 19.000 IT-specialister i 2030, medmindre man gør noget, så det er en ret kraftig mangelsituation. Det, virksomhederne siger over en bred kam, er, at udfordringen med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft er deres største og egentlig en væksthæmmer.«

Hos B&R oplever vi stor vækst. Vi har rundet de første ti nye ansatte i år, og det er en udvikling, der kun ser ud til at fortsætte.

nyt

Men vi mangler ikke ansøgere. Vi kan skaffe kvalificerede medarbejdere på alle niveauer. Det kan vi i høj grad takke os selv for.

Jeg vil meget gerne invitere erhvervs­minister Brian Mikkelsen på besøg, så han kan høste af vores gode erfaringer med at sikre, at der hele tiden står unge kvalificerede kandidater klar til at arbejde i vores virksomhed.

Businessman looking at megalopolis through window

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen