Berlingske Business

Selskabsledelse i Skat

17BUSHemmingsen-161541.jpg
Generalforsamling i Vestjysk Bank tirsdag 16. marts 2013. Her Bankdirektør Vagn Thorsager (tv) og bestyrelsesformand Steen Hemmingsen. (Foto: Morten Stricker/Scanpix 2013)

SYNSPUNKT: Det virker uforståeligt, at overordnet risiko­styring og kontrol ikke synes at finde sted på øverste niveau i Skat.

Erhvervskommentator Jens Christian Hansen kommenterer i Berlingske Skats bonuspolitik, som han med rette kalder dårlig selskabsledelse. Var dette så bare et enkeltstående eksempel, men nej.

Skat har, som også mange større private virksomheder, en intern revision. Denne refererer ifølge organisationsplanen til departementet, altså holdingselskabet hvor også ansvar for overordnet risikostyring og kontrol angiveligt ligger. Dette synes man ikke at leve op til. Af Intern Revisions rapport omkring refusion af udbytteskat dateret september 2015 refereres til en sønder­lemmende kritik allerede i revisions­rapporter fra 2012, hvor det blev anbefalet, at der etableres et overordnet ansvar for hele processen til håndtering af udbytteskat, hvilket vurderes som et kritisk problem som omgående bør vurderes af den ansvarlige direktør som det anføres på s.73. Revisionsrapporten fra 2015 anfører herefter, at behandlingen af denne advarsel er AFSLUTTET i 2014 og at en ny tidsfrist for handleplan (ifølge ledelsen?) ikke længere er relevant. Siden dette tidspunkt har statskassen angiveligt tabt yderligere milliard­beløb på mangelfuld kontrol af refusion af udbytteskat.

Nu er vejen banet for en åben kulegravning af Skat

I samme revisionsrapport bemærker den interne revision (s. 76) : »Intern Revision vurderer, at anbefalingen er blevet markeret afsluttet på et utilstrækkeligt grundlag. Det er vores vurdering, at området stadig burde være genstand for behandling i direktionen i Skat.«

Dårlig undskyldning

Skats interne revision refererer som nævnt organisatorisk til departementet og ikke til datterkoncernen (Skat). Havde Skats kontrolmiljø fungeret som i private virksomheder med en intern revision, ville omtalte rapport fra Intern Revision, af revisor, være gennemgået med koncerndirektionen, forelagt bestyrelsen og have ført til umiddelbare handlinger fra det øverste niveau (departementschef, minister). Herved havde yderligere milliardtab for skatteborgerne kunnet undgås. Det er en dårlig undskyldning, at rapporten angiveligt var arkiveret forkert på lavere niveau. I en velfungerende organisation sikrer direktion og bestyrelse sig , f.eks. gennem kontakt med den interne revision, at alle rapporter er tilgængelige f.eks. i en revisionsprotokol.

Det virker uforståeligt, at overordnet risiko­styring og kontrol ikke synes at finde sted på øverste niveau i Skat.

Onsdag - Dagens foto

Denne bør ikke uddelegeres eller overlades til rigsrevisionen eller andre mere eksterne aktører, når fejlene er sket. Kravene til god selskabsledelse i den offentlige sektor bør ikke være mindre end kravene til private virksomheder, hvor det er aktionærerne og ikke skatte­borgerne, der må betale for svigt.

Skat er en stor og kompleks koncern, som opererer i et miljø med såvel danske som internationale aktører.

Svigter kontrollen eller overblikket koster det samfundet store beløb. Vi må som skatte­borgere derfor kunne forvente , at de standarder som Skat anvender i risikostyring og kontrol lever op til de bedste standarder for god selskabsledelse. Ovenstående indikerer, at der endnu synes lang vej hertil.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen