Berlingske Business

Revisorer er ikke fritaget for ansvar

eer
Charlotte Jepsen Foto:

Adm. direktør i FSR - danske revisorer Charlotte Jepsen svarer her på Berlingskes erhvervskommentator Jens Chr. Hansens kritik af en dom, der freder revisorer.

Under overskriften ”Højesteret freder selv dårlige revisorer” diskuterer Berlingskes erhvervskommentator Jens Chr. Hansen i disse spalter en nyligt afsagt dom i sagen om Memory Card Technology.

Han skriver blandt andet, at man som lægmand kan undre sig over dommen, og ”også tillade sig at spørge om Højesteret nu også er helt på omgangshøjde med, hvad der foregår i erhvervslivet” og afslutter med, at konstatere, at ”når revisorerne ikke har ultimativt ansvar, jamen hvad er revisors arbejde så værd”?

Memory Card var en virksomhed, som gik ned i 2001, og direktøren blev strafferetsligt dømt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Ved Vestre Landsret blev direktøren også dømt til at betale erstatning til boet efter den krakkede virksomhed. Ligesom selskabets revisorer blev dømt til subsidiært at udrede erstatning. Selskabets bestyrelse blev frifundet. Det er Vestre Landsrets dom over bestyrelsen og revisorerne, som blev anket, og som altså før påske endte med en frifindelse af såvel bestyrelse som revisorer i Højesteret.

Højesterets afgørelse slår fast, at dansk rets grundlæggende erstatningsregler gælder for revisorer på lige fod med andre faggrupper i Danmark. Begår man fejl, er man erstatningsansvarlig såfremt det godtgøres, at disse fejl har medført tab. Hvis det ikke kan godtgøres, bliver man ikke ansvarlig for tabet. Præmissen for Jens Chr. Hansens kritik – at revisorerne har det ultimative ansvar - ville medføre, at revisorerne skulle fungere som en forsikringsordning, hvor man – uanset hvad - kunne få refunderet sit tab. En sådan ordning kunne man godt vælge at have, men omkostningerne ville på sigt blive væltet over på erhvervslivet. Og spørgsmålet er om det er rimeligt, at en profession skal fungere som forsikringsselskab, blot fordi den har en lovpligtig forsikring.

Den diskussion er ikke relevant i forhold til Højesterets erstatningsretlige afgørelse af MCT sagen. Revisorer er en faggruppe, som kan gøres ansvarlig for tab efter dansk rets almindelige erstatningsprincipper på lige fod med andre faggrupper. Såfremt en arkitekt begår en fejl i projekteringen af et hus, som derved overstiger den fastlagte bebyggelsesprocent, og taget sidenhen falder sammen på grund af dårligt byggeri, bliver arkitekten heller ikke erstatningsansvarlig.

Fordi revisor ikke er en forsikringsordning, er Jens Chr. Hansens præmis om ultimativt ansvar en falsk præmis. Og det simple budskab fra Højesterets seks enige dommere er, at revisors forsømmelser i Memory Card Technology sagen ikke har påført virksomheden eller tredjemand et tab – d.v.s. der er ikke nogen årsagssammenhæng. På samme måde fastslår dommen, at bestyrelsesformanden har begået en enkeltstående fejl, som heller ikke vurderes at have medført ansvar.

Virksomhedens ledelse er til gengæld blevet dømt erstatningspligtig, og skal således erstatte boets tab. Når interessen i stedet samler sig om revisors erstatningspligt skyldes det formentlig, at revisorer har en lovpligtig forsikring, mens ledelsesansvarsforsikringer ikke er lovpligtige. Men det forhold, at man har en tvungen forsikring, skal naturligvis ikke i sig selv føre til, at man bliver gjort erstatningspligtig.

Selv om Højesteret afgør, at revisorerne ikke er erstatningspligtige betyder det ikke, at revisorerne er hverken fredede eller går fri for sanktioner – heller ikke i den konkrete sag, hvor revisorerne er idømt store bøder ved Revisornævnet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen