Berlingske Business

Regeringen vender det blinde øje til centralt spørgsmål om datasikkerhed

306049034.jpg
Regeringen går ikke tilstrækkeligt op i datasikkerhed, mener dagens debattør Rikke Hvilshøj.

Regeringen har sendt et udkast til databeskyttelseslov i høring, der til maj næste år skal erstatte den nuværende persondatalov. Centralt i lovforslaget er, at private virksomheder, der sjusker med at beskytte persondata, risikerer bøder i millionklassen. Derimod har man valgt at vende det blinde øje til spørgsmålet om, hvilke sanktioner, der skal ramme offentlige myndigheder, der gør det samme.

»Stillingtagen til sanktionsspørgsmålet i forhold til offentlige myndigheder udestår,« står der i lovudkastet.

At man vælger ikke at tage stilling til spørgsmålet, kan undre. For regeringen har i flere år vidst, at den skulle tage stilling.

Den nye databeskyttelseslov gennemfører således EUs persondataforordning, som EUs politiske organer blev enige om for mere end et år siden, men hvis grundelementer har været kendt længe før. Blandt andet at private virksomheder skal kunne straffes med høje bøder, mens det skal være op til de enkelte lande at beslutte, hvilke sanktioner, der skal ramme offentlige myndigheder.

Det var bl.a. også derfor, at en arbejdsgruppe under Retsudvalget – der vel at mærke talte samtlige partier – tilbage i 2015 kunne skrive: »Arbejdsgruppen mener, at offentlige myndigheder og private virksomheder bør gøres til genstand for samme sanktionsmuligheder, og noterer sig, at denne ligestilling efter arbejdsgruppens opfattelse også er udgangspunktet i det foreliggende forslag til forordning.«

11MAG20160907-113609-1-1444.jpg

Borgernes retfærdighedssans

Arbejdsgruppen anbefalede således, at også offentlige myndigheder skal kunne straffes med bøder, hvis de ikke behandler data sikkert. Når man i lovudkastet alligevel vælger ikke at tage stilling til spørgsmålet, kan man frygte, at det er, fordi man ønsker at forsætte den nuværende praksis med at lade myndigheder slippe med en påtale. Hermed vil der opstå situationer, hvor f.eks. et privat hospital får en stor bøde, mens et offentligt hospital slipper med en påtale for samme brud på persondatasikkerheden.

Det vil være uholdbart for borgernes retfærdighedssans.

Offentlige myndigheder kan ikke forvente, at borgerne kan fastholde tilliden til IT-sikkerheden i det offentlige, hvis det offentlige kræver mere nænsom behandling, når de sjusker med datasikkerheden.

Heldigvis hører det til undtagelserne, at det offentlige ikke passer på data. Men nogle gange går det galt. Og fordi danskerne på de områder, som det offentlige varetager, ikke kan vælge en anden leverandør, kan man argumentere for, at der påhviler det offentlige en særlig forpligtigelse til ikke alene at passe på borgernes data, men også gøre alt for at signalere at de gør det.

Muligheden for bøder til myndigheder for datasjusk vil være et godt signal om, at myndigheder prioriterer datasikkerheden højt og ikke er bange for at stå til ansvar på samme måde som private virksomheder.

Novo Nordisk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen