Berlingske Business

Cepos: Der er basis for »århundredets skattereform«

11BUSGERMANY-AUTOMOBILE-CAR.jpg
Med udgangspunkt i et solidt råderum vil der være mulighed for helt at fjerne registrerings­afgiften. Arkivfoto: Focke Strangmann/EPA

Økonomi. Der er luft i den offentlige økonomi til at indføre blandt andet flad skat på 40 pct. og at nedsætte selskabsskatten og aktionærskatten.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har meddelt, at regeringen efter sommerferien vil fremlægge en skattereform.

Den gode nyhed er, at regeringen har et historisk stort råderum på 37 mia. kr. til enten lavere skatter eller højere offentlige udgifter frem mod 2025 samtidig med, at der er sunde offentlige finanser.

Theresa May

De offentlige finanser er faktisk overholdbare svarende til 0,7 pct. af BNP. Det betyder, at skattetrykket kan sænkes med 0,7 pct. af BNP (14 mia. kr.) samtidig med, at der er finansiering til de fremtidige udgiftsforpligtelser (folkepension, ældrepleje, sundhed). Når regeringen er i denne »lykkelige« situation, skyldes det, at der efter finanskrisen er gennemført betydelige reformer (tilbagetrækningsreform, dagpenge­reform, offentlig nulvækst mv.). Det er disse reformer – gennemført af Løkke i årene 2009-2011, der har skabt de holdbare offentlige finanser samt et råderum.

Hvis Folketinget ønsker det, kan der gennemføres en »århundredets skattereform«. Hvis man f.eks. forestiller sig, at politikerne prioriterer at bruge hele råderummet på 37 mia. kr. på at sænke skattetrykket, kunne man:

1) få en flad skat på 40 pct.

2) afskaffe registreringsafgiften

3) nedsætte selskabsskatten fra 22 til 12 pct.

4) nedsætte aktionærskatten fra 42 til 30 pct.,

5) sænke afgifter på øl, vin og spiritus. Forslagene vil løfte BNP med 45 mia. kr.

lars løkke

En marginalskat på 40 pct. vil gøre det mere attraktivt at arbejde flere timer og mere produktivt. Desuden bliver det nemmere at tiltrække dygtige udlændinge til det danske arbejdsmarked. En marginalskat på 40 pct. ville være lavere end i USA, Storbritannien, Tyskland og på niveau med Schweiz.

En selskabsskat på 12 pct. vil være blandt de laveste i OECD og lavere end i Irland, der gennem mange år har tiltrukket mange udenlandske selskaber som følge af en selskabsskat på 12,5 pct. Theresa May i Storbritannien og Donald Trump i USA har begge signaleret, at de vil sænke selskabsskatten markant. Det vil sætte yderligere fart i skattekonkurrencen. Den lavere selskabsskat vil gøre det mere attraktivt for danske virksomheder at investere i nye maskiner, teknologi og forskning, hvilket vil øge produktiviteten.

En reduktion i aktieskatten fra 42 til 30 pct. vil gøre det nemmere for små og mellemstore virksomheder at tiltrække aktiekapital til nye investeringer i maskiner, teknologi mv. Danmark har med 42 pct. en af de højeste aktieskatter i OECD. I Sverige udgør den 30 pct.

Milliardær skrev til Løkke: Ville have politiskole til Sønder

Man hører ofte i debatten, at det er mange »pligtopgaver« for regeringen, der vil lægge beslag på råderummet. Her skal man huske, at det er regeringen, der bestemmer, hvad der skal prioriteres, og hvad der er »pligt­opgaver«.

Noget af det, der nævnes som pligtopgaver, er øgede forsvarsudgifter. Her nævnte statsministeren på Cepos’ vækstkonference et beløb på to mia. kr. En anden såkaldt pligtopgave er den nye boligskattepakke.

Ifølge Finansministeriet vil den i 2025 lægge beslag på en mia. kr. af råderummet. Lægges disse pligtopgaver til grund, er der fortsat et råderum på 34 mia. kr. For de penge kan man få en flad skat på 40 pct., en selskabsskat på 12 pct. og en afvikling af registreringsafgiften. Uanset hvordan man vender og drejer det, har regeringen et betydeligt råderum. Regeringens opgave er at prioritere, hvordan råderummet skal anvendes.

Pressemøde i forbindelse med regeringsseminar

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen