Berlingske Business

Positionering i bankverdenen

Billede
Foto:

Media. Bankerne har lagt an til en kamp om nicherne, for at finde en placering i målgruppens bevidsthed.

Set med brandingøjne er posen i disse måneder rystet godt og grundigt for den danske bankverden. Konkurrencen intensiveres, der kæmpes benhårdt om kunderne, og positioneringen af den enkelte bank er med til at afgøre forskellen på succes og fiasko.

Positionering er grundlæggende en brandingøvelse. Det er en placering, som den enkelte bank har i målgruppens bevidsthed. Er man eksempelvis Danmarks billigste eller mest digitale bank? Eller noget helt tredje?

Konkurrencen er intensiveret af flere grunde.

I flere år har vi talt om digitaliseringen som den store forandring, og hvor MobilePay kun har været begyndelsen. En del af bankernes fremtidige eksistens hviler på, om man formår at byde på hurtige, digitale løsninger snarere end bureaukrati. Bankerne skal tænke i blockchain-teknologi, i Internet of Things og kunstig intelligens. Alt det, der gør løsningerne personlige for den enkelte kunde, som nu engang ønsker dét.

Så kom finanskrisen og vendte banksektorens seriøse image på hovedet. Bankerne blev – med en vis ret – stemplet som en del af nedturens årsag. Det gav alt sammen et grundigt smæk i den ene imageanalyse efter den anden. Morgenluften har så småt indfundet sig, men branchen er stadig en porøs størrelse, og bankerne slås internt om at slippe fri af slagskyggen.

Nu kommer så den nye trussel fra EU, der vil ændre på det såkaldte betalingsdirektiv ved at tillade, at kunder kan give virksom­heder adgang til deres betalingsdata i bankerne. Det giver andre virksomheder end banker mulighed for at overtage serviceringen af kunderne med bankydelser.

Sagt enkelt: Nye aktører får adgang til bankernes kunder. En disruption, der svarer til det, der skete i telebranchen, da nye og små aktører som f.eks. Telmore pludselig fik adgang.

Betragter man de image- og performanceanalyser, der laves om banksektoren, er billedet ret enkelt.

EPSI og Voxmeter (der måler kundetilfredshed) og Berlingskes egen, årlige imageanalyse tegner et billede af tre-fire grundpositioner: Der er de to største, Danske Bank og Nordea, som lidt forskudt af hinanden begge er blevet hårdt ramt. Danske Bank i forbindelse med kampagnen New Standards, der satte hykleriet og grådigheden til skue. Nordea, nordens største bank, der tilsyneladende har lært meget lidt af finanskrisen. Man ligger stadig midt i en selvpåført imagekrise, hvor banken flere gange fået bøder for ikke at have de interne kontrolsystemer på plads, og hvor både medier og politikere efter Panama-­lækagen kritiserer banken for medvirken til skatteunddragelse.

GERMANY-POLITICS-BRITAIN-BANKING

Bedst ligger de små, lokale banker og Arbejdernes Landsbank med et fokus på de personlige relationer. Lidt for sig selv står dels de to »vilde« banker Saxo Bank og Jyske Bank, der ikke mindst i kraft af deres topledelser synes at køre ret selvstændige dagsordener, og så Sydbank, der som Danmarks reelt fjerdestørste bank har gode – og måske bedst - forudsætninger for at favne både det store og det små, det digitale og de personlige relationer.

Kamp om nicherne

Der er kort sagt lagt op til en kamp om nicherne i den danske bankverden. Der er tilsyneladende individuel plads til fokus både på det digitale og det analoge – det vil sige det transaktionelle og det relationelle. Der er også plads til det internationale og det lokale. Og det hurtige og det langsomme.

jesper nielsen billede

Bud herfra er, at Danske Bank rimeligt er ved at rejse sig ikke mindst med et fokus på det digitale. At Arbejdernes Landsbank og de helt små har fat i et nærvær, som andre må misunde dem. At Sydbank har alle muligheder for at blive den mest nærværende af de store. At Nordea har problemer, herunder fordi realismen endnu ikke har bundfældet sig i toppen af hierarkiet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen