Berlingske Business

Opsvinget er ikke kun for Københavnerne

kbh
ARKIVFOTO

OPINION. Ser vi på velstand per indbygger, er udviklingen ensartet på tværs af landet, skriver Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Hovedstadsområdet har siden finanskrisen haft førertrøjen på i forhold til både vækst, boligpriser og beskæftigelse.

Den glædelige nyhed er, at opsvinget ikke længere kun er for københavnerne og dem, der bor i omegnen.

Danmarks Statistik offentliggjorde i denne måned de nyreviderede regionale BNP tal frem til og med 2015.

Selvom tallene ikke er de mest aktuelle, er der alligevel nogle interessante pointer.

Danskernes boliger er nu 3142 milliarder kroner værd

Frem for alt viser tallene, at selvom Region Hovedstaden ligger i top, har BNP i alle regioner enten passeret eller er meget tæt på den hidtidige BNP top fra 2007.

Når vi får tal for BNP udviklingen i indeværende år, er der god grund til at tro, at hullet er lukket yderligere. Ser vi på væksten i BNP, er der også gode nyheder.

Efter nogle sløje år i 2012 og 2013, kan alle regioner i Danmark fremvise fornuftige vækstrater i 2014 og 2015 set under et.

Det ikke overraskende, at BNP er kommet hurtigere tilbage på før-krise niveau i Region Hovedstaden end i resten af landet.

Flere i den arbejdsdygtige alder har bosat sig i hovedstaden, hvilket naturligt løfter væksten. Korrigerer man for antal indbyggere og ser på BNP per capita, har væksten da også været mere ens på tværs af regionerne de seneste år.

Povl

Det er da heller ikke sådan, at indbyggerne i Region Hovedstaden har oplevet en langt større velstandsfremgang end resten af landet. Ser man på indkomst per indbygger, som er et bedre mål for velstand end BNP, er udviklingen mere ensartet på tværs af landet.

Det skyldes blandt andet, at det er udbredt at pendle til arbejde.

Krydser man i den forbindelse grænsen til en naboregion, så bidrager man ikke til produktionen og dermed BNP i sin bopælsregion, men derimod i naboregionen. Indkomsten tælles derimod med i bopælsregionen.

Derfor kommer den flotte BNP vækst i fx Region Midtjylland og Region Hovedstaden i 2015 også indbyggerne i andre regioner til gode.

Andre indikatorer peger også i retning af, at opsvinget breder sig ud i landet.

19BUSTorben-Mger-Pedersen-1.jpg

Ledigheden er faldet støt igennem 2015 for alle regioner og har stabiliseret sig på et lavt niveau her i 2016.

Boligpriserne er også kommet bedre med rundt om i landet. Den seneste statistik fra FinansDanmark viser, at i 69 ud af 98 kommuner er boligpriserne steget over det seneste år.

Så her i den søde juletid kan man rundt om i det ganske land glæde sig over, at udviklingen går i den rigtige retning, og at opsvinget med stor sandsynlighed vil kunne mærkes af endnu flere i det kommende år.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen