Berlingske Business

Opinion. Ledere har også et ansvar for samfundsudviklingen

TWITTER-MANAGEMENTCHANGES/
Arkivfoto. Det er let at have en holdning på Twitter – men at bidrage med løsninger giver en helt anden forpligtelse. Foto:

Management. Det er let at have en holdning på Twitter – men at bidrage med løsninger giver en helt anden forpligtelse.

I denne uge offentliggjorde Energi­kommissionen sine anbefalinger til regeringen, og hovedoverskriften er, at der er brug for et paradigmeskifte i dansk energipolitik:

  • Fra et nationalt til et internationalt perspektiv.
  • Fra brændselsbaseret til elbaseret energi.
  • Fra støtte- og afgiftsbaseret til ­markedsvilkår.
  • Fra centralt system til decentralt ­integrerede digitale løsninger.

I Danmark har vi en helt særlig tradition for at sammensætte kommissioner med erhvervsledere, organisationsfolk, iværksættere, eksperter og uddannelsesinstitutioner. Personer med viden om et fagområde inviteres til at give deres input til vores fælles politiske retningslinjer.

Jeg har været et af Energikommissionens ni medlemmer, og det har været mit første bekendtskab med arbejdet i en kommission.

pix-Twitter

Som leder i en digital virksomhed har jeg set det som min primære rolle at bidrage med kendskab til, hvordan digitalisering kan bidrage på (mindst) fire niveauer til en ambitiøs og omkostningseffektiv omstilling til et fossilfrit samfund senest i 2050.

For det første kan sensorer i hele energisystemet gøre det muligt at indsamle data om den samlede systemeffektivitet og dermed opdage fejl hurtigt, hvilket reducerer energiforbruget.

For det andet kan energiforbrugende enheder som vaskemaskiner og køleanlæg kobles til og fra i forhold til, hvornår der er energi tilgængeligt i systemet. Dette bliver særligt vigtigt i takt med, at vi overgår til vejr­afhængige energikilder som vind og sol.

For det tredje kan vi koble produktionsenheder sammen på tværs af områder som vand, varme, el og gas og på tværs af centrale og decentrale enheder, således at vi opnår et sammenhængende system. Batterier i elbiler og solceller på taget er med til at gøre os alle til energiproducenter, hvormed integration på tværs bliver endnu mere vigtig end i dag.

Sidst, men ikke mindst, vil vi i fremtiden kunne udvikle nye produkter og services med afsæt i energidata.

15BUSESKE-GERUP-095616.jpg

Hvordan er endnu ikke defineret, men hvor der er data, kommer der indsigt og dermed behov, som kan opfyldes.

Vi har en stærk tradition for at samarbejde i tværfunktionelle, selvstyrende teams om problemløsning inden for et specifikt emne. Men ligesom Airbnb og MobilePay er med til at udfordre eksisterende virskomheder inden for hotelvirksomhed og betalingssektoren, udfordres vi i dag i stigende grad på vores måde at arbejde på og samarbejde på.

Kommissioner er således på én gang funderet i en stærk dansk sam­arbejds­tradition og en arbejdsform, som hyldes selv de mest funky steder i Silicon Valley.

Det er let at have en holdning på Twitter eller skrive et debatindlæg, men at bidrage med og lægge navn til en sammenhængende anbefaling til regeringens videre arbejde giver en helt anden forpligtelse. Og jeg giver hermed en opfordring til, at danske ­erhvervsledere tager deres del af ansvaret og bidrager direkte til samfundsprocesserne.

Det er lærerigt og gavnligt – for dem selv og forhåbenligt også for vores fælles samfundsudvikling – om end det da giver et sus i maven, og man lige tjekker sin Twitter-konto for at se reaktioner under hashtag #energikommissionen lidt oftere end sædvanligt.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Billede

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen