Berlingske Business

Opinion: At stoppe seksuel chikane er et fælles ansvar

31BUSUSA-METOOPOLL-115722.jpg

#Metoo. Arbejdsgiverne har et særligt ansvar, men vi skal i fællesskab forebygge krænkelser.

Seksuelle krænkelser foregår desværre på vores arbejdspladser. Også blandt HKere. Det er ikke bare en usund kultur i film- og teaterbranchen, som #Metoo især har haft fokus på. Det er et arbejdsmiljøproblem, som alt for mange lever med.

Hvert sjette kvindelige medlem af HK/Privat har oplevet uønskede seksuelle tilnærmelser. Syv procent oplever det som direkte seksuel chikane, viser en ny Epi­nion-undersøgelse blandt 2.104 HK-medlemmer. Det skal vi altså have gjort noget ved. Og det er et fælles ansvar.

Vi kan ikke og skal ikke vurdere, hvor grænsen går. Vi har som mennesker helt forskellige opfattelser af, hvad der er grænseoverskridende i den enkelte situa­tion. Når man føler sig krænket, ser man er krænket. Det kan ikke gradbøjes eller besluttes af andre, hvad der er slemt. Det skal håndteres, som vi efterhånden har lært at håndtere mobning.

22BUSPix-Hans-Henrik-Beck-Q.jpg

Sikkert er det, at det er ekstra slemt, når det er chefen – for alene magtforholdet gør det svært at agere og gør krænkelsen endnu alvorligere, for pludselig kan den krænkede blive bange for at miste sit job. Det er magtudnyttelse.

Men vores undersøgelse af omfanget af seksuel chikane viser også, at det lige så ofte er en kollega, der udøver seksuel chikane som en chef. Ofte har vi som kolleger måske set til – uden at få gjort noget med det.

Derfor er det et fælles ansvar.

Et fælles ansvar for at få talt om det og få det stoppet.

Ledelsen har et særligt ansvar og ikke mindst ansvaret for, at det står lysende klart, at seksuel chikane er uacceptabelt i virksomheden.

524472001.jpg

Det er ikke bare noget, vi mener en tilfældig dag i januar, men faktisk noget arbejdsmiljøloven kræver. Det er et arbejdsgiveransvar at forhindre mobning. Og seksuel chikane er defineret som en grov form for mobning.

En klar personalepolitik giver den krænkede en platform at reagere ud fra og fratager den krænkede følelsen af at være forkert på den eller sart. Samtidig gør en klar personalepolitik det mere naturligt og oplagt for kolleger at reagere, når de er vidner til upassende opførsel. Ikke at det af den grund bliver nemt, men det bliver nemmere.

For vi skal derhen, at vi i fællesskab arbejder for, at seksuelle krænkelser skal forebygges og stoppes. Så det ikke lander som et ansvar hos enkelte med en bemærkning om, at hun eller han da bare burde have sagt fra.

Alle skal kunne arbejde uden at blive chikaneret. #IkkeHosOs må være det mål, vi på de enkelte arbejdspladser er enige om.

22BUSHanstholm-Havn-145331.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen