Berlingske Business
17:29Business Live siger tak for i dag og på gensyn i morgen

Ny dansk energipolitik skal se frem mod 2050

24BUSVindmoelle-fundament-A.jpg
Mindre støtte til vedvarende energi er en af anbefalingerne fra Energikommissionen.Foto: Søren Bidstrup

Kronik. Energikommissionen efterlyser et markant skifte i dansk energipolitik, der både sikrer vækst og beskæftigelse. Formanden fortæller her hvorfor.

Hvis Danmark i 2050 skal være et lav-emissionssamfund baseret på vedvarende energi, er der allerede nu brug for en klar og ambitiøs energi- og klimapolitik, som sætter den rigtige retning for, at vi når det langsigtede mål på en klog måde og samtidig sikrer vækst og beskæftigelse.

Det er en af de helt centrale anbefalinger i Energikommissionens rapport, som i dag afleveres til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Om to år udløber den nuværende brede energipolitiske aftale i Folketinget og skal erstattes af en ny, som peger frem mod 2030, hvor det er regeringens mål, at mindst halvdelen af Danmarks energi skal være grøn og vedvarende.

Det mål er en afgørende trædesten på vejen mod 2050-målet.

Vestas - 20170405234428369_org

Derfor anbefaler Energikommissionen et paradigmeskifte for den danske energipolitik, hvor der lægges vægt på et internationalt perspektiv, øget elektrificering og udvikling af effektive markedsbaserede løsninger.

Samtidig skal digitaliseringen udnyttes optimalt, og der skal satses mere på udvikling af ny energiteknologi for både at understøtte en effektiv grøn omstilling og gavne vækst, beskæftigelse og eksport.

Kommissionen er blevet bedt om at komme med et oplæg til energi- og klimapolitikken for perioden 2020-2030 og fremlægger i dag en række anbefalinger til, hvordan Danmark kan fastholde sin unikke styrkeposition på det energipolitiske område efter 2020.

Anbefalingerne kan bruges af regeringen og de øvrige politiske partier i den næste energiaftale, som bør indrette politikken frem mod 2030 med en klar kurs mod det langsigtede mål i 2050.

Niels

Energikommissionens rapport optegner nogle udviklingstendenser og strategiske valg, som kommissionen finder af afgørende betydning for, hvordan energipolitikken med fordel kan tilrettelægges for perioden efter 2020 og frem til 2030.

For at sikre, at omstillingen til lav- emissionssamfundet gennemføres på en fornuftig måde, er der er behov for nogle klare skift i den måde, vi fører energipolitik på i Danmark i dag:

– Fra en primært national til en øget international orientering. Den danske energiforsyning skal ses i sammenhæng med udviklingen i vores nabolande og i sammenhæng med hele EU, som i stigende grad sætter rammerne for ­klimaindsatsen, vedvarende energi og energi­effektivisering.

– Fra brændsel til el. De vedvarende energiressourcer i Danmark vil være vind og sol og i begrænset omfang biomasse. Da vind- og solenergi opsamles i form af elektricitet, skal energisystemet omstilles til en øget elektrificering. De energitjenester, der i dag er baseret på brændsler som f.eks. opvarmning og persontransport, må i fremtiden dækkes i stigende grad med el.

Danmarks grønne førerrolle kan tabe fart Stor fremgang til Don

– Fra støtte til marked. Meget tyder på, at energiforsyning fra vedvarende energi (VE) bliver den billigste energiform, og inden for en årrække bør udbygning med vedvarende energi ske på markedsvilkår uden støtte. På vejen til det støttefri og fossiluafhængige energisystem vil der i en periode fortsat være behov for at støtte udbygningen med vedvarende energi. Denne støtte bør ikke længere fokusere på enkelte VE-teknologier hver for sig, men understøtte en teknologineutral udbygning med vedvarende energi på den bedste og billigste måde ud fra et hensyn til det samlede energisystem. Markedet skal udnyttes til at presse omkostningerne ned, og de forskellige VE-teknologier skal konkurrere med hinanden.

Danmark er i dag et energieffektivt land, men energieffektiviseringer er fortsat afgørende for omstillingen til et lav- emissionssamfund. Den nationale indsats skal omlægges med henblik på at sikre en mere markedsbaseret og teknologineutral indsats.

Øget elektrificering er afgørende for at kunne integrere en stigende andel vedvarende energi i energisystemet. Det er her centralt, at de skævvridninger, som følger af det nuværende afgiftssystem, bliver fjernet.

COP22 RB PLUS Aflyste møller koster provinsen 6200 job Paris-af

Øget elektrificering er endvidere afgørende for udviklingen af et fleksibelt energi­system. Den øgede efterspørgsel efter fleksibilitet, der følger af den øgede fluk­tuerende elproduktion fra vind og sol, skal i større omfang kunne dækkes af fleksibelt forbrug. Barrierer for udnyttelse af fleksibelt forbrug skal fjernes. Fjernvarmesystemet skal løbende omlægges fra brændsler til el via varmepumper og på sigt skal også fjernvarmen i de store byer omlægges til varmeproduktion, hvor fleksibiliteten ikke kun leveres på produktionssiden (kraftvarme), men også på forbrugssiden (varmepumper).

Naturgassystemet giver gode muligheder for i en overgangsfase at udnytte fossile brændsler, hvor det er samfundsøkonomisk fornuftigt, og vil på sigt kunne udnyttes til fremtidens grønne VE-gasser, hvis disse bliver konkurrencedygtige.

Danmarks rolle som energiteknologisk foregangsland skal fastholdes og udbygges. Midlerne til forskning, udvikling og demonstration skal øges betydeligt til et niveau på 0,8-1,0 mia. kr. om året. Det skal sikre en attraktiv værdiskabelse for samfundet i at vækste de 71 mia. kr. eksport af energi­teknologi, som Danmark har i dag. Det er altså væsentligt mere end både det, regeringen bruger på energiforskning i dag, og de 580 millioner kroner, regeringen sigter mod i 2020.

01BUSRockwool-2-170906.jpg

Gennemføres Energikommissionens anbefalinger, vil Danmark også i fremtiden ligge i front, når det gælder omstilling til vedvarende energi, samtidig med at vi bevarer vores unikke brand og stærke position inden for eksport af energiteknologi. Vejen mod et lavemissionssamfund baseret på vedvarende energi i 2050 bliver således til gavn for både væksten, beskæftigelsen og klimaet.

Få det bedste debat fra Business.dk hver fredag.

Se alle nyhedsbreve

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Sampensions kunder kan glæde sig over et godt afkast for 2017.”En typisk kunde i vores markedsrenteprodukt opnår et afkast i år på omkring 8 pct., og det er meget højere, end hvad man kunne forvente v...

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen