Berlingske Business

Minister til frikendte: »I er mega uansvarlige!«

20BUSamagerbanken-140408.jpg
Retssagerne mod flere af topfolkene i Amagerbank-sagen har varet i næsten ti år. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Det er bekymrende for retssikkerheden, når en minister går ind og lægger pres på domstolene.

Som tiltalt i sagen vedrørende Amagerbanken var det højst ejendommeligt at følge forrige uges samråd i Folketingets Erhvervs­udvalg. Her var Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) indkaldt af SF for at redegøre for sin holdning til Finansiel Stabilitets varetagelse af de erstatnings­sager, som staten frejdigt har anlagt. Og tabt.

For mit eget vedkommende har Amagerbank-sagen været i gang siden 2010. Modsat hvad mange tror, så er vi ikke tiltalt for bankens krak, men derimod for ikke have levet op til vores ledelsesansvar og handlet uansvarligt.

Jeg kan godt afsløre, at det er et kæmpe pres at være tiltalt i en så stor sag, og det er decideret livsødelæggende, at den står på i næsten et årti. Derfor var glæden naturligvis stor, da vi alle blev pure frifundet af byrettens tre dommere. Konklusionen i den grundige og mere end 1.000 sider lange dom var, at vi ikke havde handlet uansvarligt.

Derfor var min forundring så meget desto større, da jeg hørte Brian Mikkelsen sige, at jeg og mine kollegaer havde handlet »mega uansvarligt«. Vi har trods alt rettens ord for det modsatte. Personligt finder jeg det dybt krænkende, men hvad der er endnu vigtigere er, at udtalelsen er dybt bekymrende for retssikkerheden i det her land.

Jeg gør mig ingen illusion om, at folkedomstolen nogensinde bliver tilfreds med andet, end at jeg og mine kollegaer i bankbestyrelserne havde fået en dom på at skulle betale milliarderstatning med en deraf medfølgende personlig konkurs.

Amagerbanken Finanstilsynet bryder tavshedspligt i sagen om Rosk

Men jeg bliver bekymret for retssikker­heden, når en minister, den udøvende magt, går ind og lægger pres på domstolene ved at gøre sig til dommer over, om jeg har handlet ansvarligt eller ej, hvilket er det samme som at tage stilling til skyldsspørgsmålet i min sag.

Ud over udtalelsen om at jeg har handlet »mega uansvarligt«, så afslørede samrådet også holdningen om, at hvis bankledelserne fortsat bliver frikendt i landsret/højesteret, må lovgivningen laves om. For så er den åbenbart gal med lovgivningen. Det faldt slet ikke Brian Mikkelsen og de øvrige politikere ind, at lovgivningen måske er god nok, men at vi blot ikke er skyldige?

Banksagerne er blevet grundigt behandlet, og hver en sten er blevet vendt. Måske lige med en belejlig undtagelse af Erhvervsministeriets og Finansiel Stabilitets roller i forbindelse med lukningen af bankerne.

Men man skal selvfølgelig ikke skide i egen rede og på vennerne, som på trods af resultater, som er til at overse, får flotte stillinger i »Statens Skraldespandsselskab«.

Min pointe med dette indlæg er ikke at pege fingre, men jeg vil gerne slå et slag for, at vi lever i et retssamfund, og et sådan kendes ved sine uafhængige domstole. Det skal vi værne om.

Derfor vil jeg gerne bede ministeren om at passe utroligt meget på med at bruge sin politiske magt til at lægge pres på domstolene. Det er upassende og gør, at man som tiltalt er bange for at blive offer i et politisk spil og får indtrykket af at være dømt på forhånd.

Peter Engberg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen