Berlingske Business

#MeToo: Sundt arbejdsmiljø styrker bundlinjen

Louise Dinesen
Louise Dinesen er chefpsykolog i Hartmanns A/S Foto:

Krænkelse. Der hviler et stort ansvar på virksomhedsledernes skuldre. De grumme fortællinger om chikane på arbejdspladsen, kan forhåbentlig løfte fokus på det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen

I den seneste tid er der næsten ikke gået en dag uden en ny historie i medierne om krænkelser, chikane og usund arbejdskultur. Ikke bare i Hollywood, hvor lavinen som bekendt først begyndte at rulle, men også i vores nabolande og her i Danmark har vi også set flere eksempler. Spørgsmålet er, om der ikke vil komme mere i takt med, at der er støt stigende fokus på problemerne.

Selvom det måske kan være svært i en travl hverdag, hvor opgaverne står i kø og der er pres for at levere mere og mere på kortere og kortere tid, bør der være langt mere fokus på et sundt arbejdsmiljø, end der tilsyneladende har været hidtil.

For det betyder langt mere end mange tror. Et sundt arbejdsmiljø handler ikke kun om, at medarbejderne ikke kommer i berøring med farlige ting, hæve-sænkeborde eller diverse sikkerhedsforanstaltninger. Det skal der naturligvis også være styr på, men jeg oplever, at alt for mange virksomheder ikke prioriterer det psykiske arbejdsmiljø på en måde, hvor medarbejdernes sundhed bliver taget alvorligt. Og det kan være en dyr omgang økonomisk og menneskeligt, hvis det slet ikke er på ledelsens dagsorden.

Vi gennemfører løbende undersøgelser blandt en lang række danske virksomheder, og vi kan ud fra dem se, at i de virksomheder, hvor der er problemer med arbejdsmiljøet, gør følgende sig gældende: Der er højt sygefravær, der er risiko for tiltagende konflikter og mobning, der er lavere produktivitet som følge af manglende tillid og samarbejdsvanskeligheder ligesom at videndelingen internt i virksomheden kan være nedadgående (eller helt ophøre), fordi den enkelte medarbejder skjuler eller kontrollerer sine følelser.

Og det er ikke gode nyheder for virksomheden. Lav produktivitet og samarbejdsvanskeligheder kan aflæses direkte på bundlinjen, hvilket jo går ud over indtjening og mulighederne for at udvide forretningen.

Desuden er dårligt arbejdsmiljø medvirkende til at udvikle stress hos medarbejderne, hvilket er noget, som vi ser i stor stil i disse år.

Omvendt kan vi også se, at de organisationer, som arbejder systematisk med det psykiske arbejdsmiljø bl.a. har lavere sygefravær, mere videndeling og en bedre evne til at agere agilt. Vi kan også se, at disse arbejdspladser er langt bedre til at skabe følgeskab blandt tidligere, nuværende og kommende medarbejdere (f.eks. i en rekrutteringsproces).

Hele #MeToo-kampagnen gemmer på mange grumme fortællinger, og der hviler et enormt ansvar på virksomhedsledernes skuldre. Men det er mit håb, at der fremover vil komme mere fokus på arbejdsmiljøet i de danske virksomheder. Også det psykiske.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen