Berlingske Business

Medlem af Roskilde Banks Bestyrelse: Der var jo ingen, der forudså finanskrisen

04BUSPix-Roskilde-Bank-1848.jpg
Hvem har ansvaret for krakket i Roskilde Bank? Arkivfoto: Brian Bergmann

Synspunkt.

Min tidligere kollega i Baltica-koncernen, Steen Hemmingsen, har 28. juni haft et indlæg i Berlingske om risikostyring. Formålet med indlægget står noget uklart og kan derfor opfattes som et procedure­indlæg til støtte for hans venner i Finansiel Stabilitet, der p.t. fører erstatningssager mod ledelserne i Amagerbanken og Roskilde Bank.

I hvert fald indleder Hemmingsen sit indlæg med at erklære, at han ikke vil kommentere de konkrete sager, mens resten af artiklen omhandler netop disse to banker. Hemmingsen konkluderer, at risikostyring i banker ikke kan overlades til Finanstilsynet eller revisionen.

Man må forstå artiklens oplysninger sammenholdt med konklusionen således, at Hemmingsen mener, at bestyrelserne i de to banker har overladt risikostyringen til Finanstilsynet og/eller revisionen.

20BUSRoskilde-bank-170132.jpg

Jeg er helt enig i, at det er et bestyrelsesanliggende at fastlægge rammerne for bankens risikostyring. Om Roskilde Bank kan jeg oplyse:

Bestyrelsen besluttede i november 2007 at nedbringe sin eksponering på ejendomsområdet og afvikle sine løbende engagementer.

Banken har stedse overholdt lovregler om størrelsen af enkeltengagementer og summen af store engagementer (bortset fra et tilfælde i 2007, hvor et enkelt engagement overskred lovgrænsen i en kort periode på grund af en kontorfejl og hurtigt herefter blev nedbragt væsentligt).

Summen af store engagementer målt i forhold til bankens basiskapital blev væsentligt nedbragt fra 2006 til 2007 og hvert kvartal indberettet til Finanstilsynet.

Risikoen ved bankens eksponering på brancher, herunder ejendomsområdet og store engagementer blev indregnet i bankens individuelle solvensbehov, som blev opgjort kvartalsvis og indberettet til og i alle tilfælde godkendt af Finanstilsynet.

04BUSNy-opinion-112619.jpg

Ingen af de stresstest, der blev anvendt på bankens udlån med forudsætning om en lavkonjunktur, viste tilnærmelsesvis så store tab, som senere viste sig.

Risikostyringen i Roskilde Bank har således været et væsentligt anliggende for bestyrelsen i den periode, som jeg kender til. Jeg forudså ikke finanskrisen, men jeg finder trøst i, at det gjorde personer, som er dygtigere end jeg, heller ikke.

Danske Bank-direktør Peter Straarup udtalte således 30. september 2009 til Jyllands-Posten: »Jeg forudså ikke den finansielle krise, og det var der i øvrigt ikke ret mange, der gjorde.«

Og Nykredit-direktør, Karsten Knudsen, udtalte til Børsen 5. oktober 2010: »At krisen blev så dyb, kom bag på os. Blandt andet havde vi ikke forestillet os, at indkøbte byggeretter blev værdiløse, og at ejendomsmarkedet frøs helt til.«

Jeg står gerne på mål for de beslutninger, som jeg har været med til at træffe i Roskilde Bank, og jeg er sikker på, at landsretten finder en saglig afgørelse i erstatningssagen – og det endda uden Hemmingsens subjektive bistand.

20BUSPix1-Niels-Valentin-Ha.jpg

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen