Berlingske Business

Mangel på arbejdskraft kalder på handling

28BUSDM-i-Skills-122116.jpg
Ikke kun Christiansborg, men også forældrene skal på banen og rådgive flere unge til at styre uden om gymnasierne og ind på erhvervsskolerne. Arkivfoto: Henning Bagger

Faglært arbejde. Flere og flere virksomheder må rette blikket mod udlandet efter faglært arbejdskraft. Det er et alvorligt problem. Vi skal have flere unge til at få øjnene op for erhvervsuddannelserne.

Tallene taler et tydeligt sprog i en ny konjunkturundersøgelse fra Lederne og analyseinstituttet YouGov: Lederne på de danske virksomheder forventer, at vi er på vej ind i et 1. halvår af 2018, som vil blive præget af øget omsætning og eksport i de danske virksomheder samt positive tendenser på beskæftigelsesområdet. Men – og der er et alvorligt men – undersøgelsen viser også, at der er en stigende bekymring for, at det kan blive svært at besætte ledige stillinger.

Fire ud af ti ledere vurderer således, at deres virksomhed kan få problemer med at rekruttere det nødvendige antal faglærte, mens tre ud af ti imødeser udfordringer, når det gælder rekruttering af ledere og medarbejdere med videregående uddannelser.

I lyset af de udfordringer, lederne i Danmark peger på, er det ikke så overraskende, at mange virksomheder ifølge den samme undersøgelse regner med at skulle rette kikkerten mod udlandet, når de skal finde nye medarbejdere i 2018. Faktisk svarer 26 procent af lederne, at de forventer at rekruttere arbejdskraft fra udlandet det næste halve år. Det er otte procentpoint flere end i en tilsvarende undersøgelse, Lederne gennemførte i december 2013.

18BUSPix-Ole-Carlsen-165000.jpg

Også for GomSpace har det gennem flere år været nødvendigt at kigge uden for Danmarks grænser, når ledige stillinger skulle besættes. Det handler primært om højtspecialiserede rumingeniører, hvor der er blevet hentet 15-16 nye medarbejdere i udlandet. Mens det p.t. ikke er noget problem at besætte de fleste øvrige job hos Gom­Space, vil det givetvis også i de kommende år være nødvendigt at rette blikket mod udlandet, hvis den forventede vækst i job målrettet rumingeniører og andre ingeniørdiscipliner fortsætter.

Rekrutteringsvanskelighederne bør tages dybt alvorligt – også på Christiansborg – for at sikre øget velstand og vækst, men også for at forhindre, at danske virksomheder føler sig tvunget til at rykke produktionen ud af landet. Det handler blandt andet om at skabe bedre muligheder for at tiltrække den nødvendige udenlandsk arbejdskraft fra lande inden for EU. Og det handler om, at kommunerne skal kridte skoene og få skabt bedre resultater. Det er ikke godt nok, når der for eksempel er store kommunale forskelle i forhold til at få kontanthjælpsmodtagere og flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Men der ligger også en opgave uden for Christiansborg, nemlig hos landets forældre. Tiden er moden til at rådgive vores børn og unge om, at der findes andre veje efter folkeskolen end den efterhånden slagne vej ind på gymnasierne. Der er brug for, at flere unge tager en erhvervsuddannelse – det understreger de førnævnte tal om den forventede mangel på faglærte i 2018. Og der er brug for at åbne øjnene hos de unge i forhold til de muligheder, de har efter at have taget en erhvervsuddannelse.

Det er således en myte, at man ikke er bogligt stærk, fordi man har valgt en erhvervsuddannelse, og der findes blandt andet mange glimrende eksempler på, at en håndværkeruddannelse senere kan blive udbygget med en ingeniøruddannelse eller blive startskuddet til en succesfuld karriere som iværksætter.

torben

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen