Berlingske Business

Lunken udnyttelse af digital transformation

639963496.jpg
Foto fra Iris.

Synspunkt.

I løbet af sommeren offentliggjorde IFS en undersøgelse af den digitale modenhed i erhvervslivet. 750 beslutningstagere fra forskellige brancher i bl.a. Danmark havde valgt at deltage. Deres svar er både opmuntrende og bekymrende.

Positivt er det, at over 80 pct. af virk­somhederne føler sig klar og parat til at gennemføre en digital transformation. Endnu mere glædeligt er det, at 89 pct. føler sig økonomisk godt polstret til at udnytte de disrup­tive teknologier. Men herefter slutter festen.

Adspurgt om, hvor virksomhederne ser det store potentiale i digital transformation, tegner der sig et nedslående billede. Tæt ved halvdelen af virksomhederne (47 pct.) har således udelukkende øje for interne effek­ tiviserings- og optimeringsmuligheder. Kun en tredjedel peger på større konkurrence­kraft, innovation og bedre markedsmuligheder, som drivere for digitalisering.

Kan det virkelig være sandt, at så mange virksomheder tænker så kortsigtet, at deres teknologiinvesteringer kun har til formål at effektivisere på de interne linjer? Når studie efter studie påpeger, at innovation er nøglen til overlevelse og bør have topledelsens absolutte fokus? Det er ikke godt.

19BUSopinion-105342.jpg

Det stramme fokus på interne effektiviseringer har også en anden kedelig konsekvens – nemlig at de digitale projekter er svære at sælge ind i organisationen. 42 pct. af virksomhederne i undersøgelsen svarer således, at modvilje mod forandringer er den største barriere for at gennemføre en digital transformation. Det tror da pokker.

Hvor stort ville dit eget engagement i et digitalt omstillingsprojekt være, hvis du fik at vide, at formålet var at effektivisere dit arbejdsområde? Alle advarsels­lamper om nedskæringer og fyringer blinker med det samme. I virkeligheden vil digitaliseringsprojektet måske åbne for nye og inspirerende arbejdsopgaver for dig og dine kollegaer, men den historie drukner fuldkommen, når virksomhedens sigte og fortælling kun handler om effektiviseringspotentiale.

01BUSOPINION-MARTIN-121126.jpg

Digital transformation handler, lige som alle andre store forandringsprojekter, om at vinde medarbejdernes opbakning og begejstring. Både dem, der arbejder i IT, og dem, der skal arbejde med de nye systemer i hverdagen. De kortsigtede besparelser redder ikke nogens job. Og de sikrer heller ikke virksomhedens overlevelse på den lange bane, med mindre den samtidig plejer sin konkurrencekraft ved hele tiden at være fremme i den innovative frontlinje.

Derfor er det så vigtigt at positionere den digitale transformation som en strategisk og ikke en taktisk mulighed. I det lys er det trist, at så mange virksomheder fortsat har blikke stift rettet mod interne effektiviseringer, når de investerer i ny teknologi.

306049034.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen