Berlingske Business

Kommercielle podcast er et medie med kæmpe potentiale

06BUSopinion-podcast-125913.jpg
Podcast stormer frem, men den kommercielle podcast er kun svagt spirende herhjemme. Arkivfoto: Bjarke Bo Olsen

Media. Podcast er et medie i rivende udvikling i Danmark, men det er stadig uberørt land, når det kommer til kommercielle podcasts. Men potentialet er til stede.

Man kan ikke tale om udviklingen i danske medier uden at berøre podcastens indtog i medielandskabet. Selv om iTunes på nuværende tidspunkt kun tilbyder lidt over 2.100 danske podcast, er lyttetrenden i voldsom fremgang herhjemme. Med en stigning i udgivne podcast på 43 procent i løbet af det seneste år er udviklingen i topform.

På trods af danskernes voksende interesse for podcast er mediet dog stadig småt og uudnyttet herhjemme – særligt i marketing­øjemed.

I USA, hvor podcastformatet er eksploderet, har 112 millioner amerikanere lyttet med, og 42 millioner af disse hører trofast deres yndlingspodcast hver uge.

Denne medietrend er ikke gået amerikanske markedsførere forbi, og en bølge af kommercielle podcast vidner om, at podcasten for mange forretnings- og kommunikationsfolk er et anerkendt markedsføringsværktøj.

Blandt de succesfulde kommercielle podcast er blandt andet General Electrics »The Message« og Shopifys »Thank God It’s Monday«. Disse brandede podcast opererer i det værditunge spændingsfelt mellem underholdning og branding.

26BUSJakob-Joenck-Ane-Cortz.jpg

Herhjemme er den kommercielle podcast kun svagt spirende. Få virksomheder har indtil videre kastet sig ud i at eksperimentere med det brandede podcastformat, og ingen har fået en æresplads på hylden i onlinebiblioteket ved siden af »Mads & Monopolet« og »Den Korte Radioavis«.

Det betyder dog ikke, at danske markedsførere ikke har øjnene på trenden. Flere store danske virksomheder eksperimenterer med at sponsorere underholdningspodcast i bytte for omtale eller produktpromovering. Her har især de tidligere »Monte Carlo«-drenges Irma-sponsorerede podcast »Her går det godt« fyldt i medielandskabet. Også podcasten »Anders & Anders«, som sponsoreres af Blockbuster, har været succesfuld. Dog snarere på grund af podcastenes redaktionelle indhold end interesse for de bagvedliggende sponsorer.

Der går altså kun én vej for den kommercielle podcast. Frem. Og det er nu, at der for alvor er værdi i at være blandt de firstmover-virksomheder, som sætter sig på mediet. Hvis ingen virksomhed før har lavet en podcast om præcis dét, du er ekspert i – hvorfor så ikke indtage scenen? Har du dog stadig forbehold, og tvivler du på om den brandede podcast er noget for din virksomhed, er her tre fordele ved podcasten som kommercielt medie.

Nye brugssituationer: I en tid hvor det meste indhold er kort og direkte, er podcastens ofte længere formater et forfriskende alternativ. Det giver mulighed for at gå i dybden med relevante emner. Formatet rammer ligeledes andre brugssituationer end de visuelt orienterede medier som Instagram, YouTube og lignende. Med en podcast kan din målgruppe indtage dit indhold i bilen, i fitnesscenteret, eller mens de vasker op.

aaa

Lave opstartsomkostninger: Selvfølgelig er budgettet et spørgsmål om ambition, og komplekse koncepter kan sagtens blive ressourcekrævende. Men fordelen ved podcastformatet er, at langt mindre også kan gøre det. Det er let at komme i gang.

Relationsstyrkende: Podcastformatet kan noget særligt, når det kommer til at skabe en relation til en målgruppe. Da det stadig er et nichemedie, skal man ikke opsøge det for at nå bredt ud. Til gengæld giver det mulighed for at skabe stærke bånd til udvalgte målgrupper. Gennem din podcast kan dine lyttere lære dig og din virksomhed at kende på et (næsten) personligt plan. Ligeledes har du mulighed for over tid at indtage en position som ekspert på et specifikt emneområde.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen