Berlingske Business
17:32Renten faldt tilbage torsdag

Juridiske dommere bør invitere sagkyndige dommere indenfor i skattesager

split
Retsstat. Antallet af skattesager falder. Mange virksomheder opgiver at føre sag, særligt fordi de oplever mangel på dommere, som forstår virksomhedsspecifikke forhold.

Retsstat. Antallet af skattesager falder. Mange virksomheder opgiver at føre sag, særligt fordi de oplever mangel på dommere, som forstår virksomhedsspecifikke forhold.

Borgernes mulighed for at få prøvet deres ret er et grundlæggende princip i en retsstat. Det gælder navnlig på skatteområdet, hvor kompleksiteten af lovgivningen og hyppigheden af ændringer betyder, at det ofte kan være vanskeligt for en skatteyder at gennemskue gældende regler og vurdere, om en myndighedsafgørelse er korrekt.

Reguleringen på skatteområdet består i dag af næsten 700 love, bekendtgørelser, cirkulærer og vejledninger, hvori der gennemsnitligt foretages flere end 100 ændringer om året. Et så komplekst og ustabilt regelgrundlag har resulteret i en lang række sager, hvor skattemyndighederne i årevis har trukket virksomheder gennem lange og ressource­krævende domstolsprøvelser for at afklare, om de betaler den skat, de skal.

Det gælder blandt andet de mange sager om transfer pricing. I disse meget tekniske og komplicerede sager er det ikke blot nødvendigt, at skatteyder har mulighed for at få prøvet sin ret ved domstolene, men også at skatteyder oplever at få en faglig kompetent sagsbehandling.

Siden 2012 er antallet af skatte- og afgiftssager ved domstolene faldet. I 2012 afsagde domstolene dom i 445 sager, hvilket i 2016 er faldet til 229 sager. Faldet kan skyldes flere faktorer. For eksempel er det dyrt at føre en skattesag ved domstolene, og selv om der nu igen gives omkostningsgodtgørelse, kan det sjældent dække alle omkostninger. En årsag kan også være, at Skatteministeriet ifølge statistikken vinder ni ud af ti sager. Derved er det imod alle odds at vinde en skattesag.

Rapport: OW Bunker fuskede sig på børsen Bagmandspolitiet lede

Men tendensen kan også skyldes, at mange virksomheder opgiver at føre sag, fordi de ikke har oplevelsen af, at dommerne forstår de virksomhedsspecifikke forhold, som ligger til grund for skattesagen, og at dommerne derfor træffer afgørelse på et utilstrækkeligt sagkyndigt grundlag.

Et tilsvarende fald i antallet af civile sager i almindelighed kan til dels forklares ved en betydelig stigning i antallet af voldgifts­sager. Voldgift er karakteriseret ved, at parterne i stedet for at gå til domstolene nedsætter en privat ret, voldgiftsretten, som afgør tvisten med bindende virkning for parterne. Som fordele ved at vælge voldgift nævner virksomhederne ofte muligheden for at udpege voldgiftsdommere, som besidder en særlig kundskab i netop det sagsområde, som tvisten angår.

Mens dommere ved domstolene i almindelighed er generalister, åbner voldgift således op for at etablere en privat ret bestående af specialister. Der kan for eksempel udpeges jurister med særlig sagkundskab, for eksempel i søret, entrepriseret eller andre specielle retsområder, ligesom der kan udpeges personer med et særligt branchekendskab eller med en bestemt teknisk eller erhvervsmæssig indsigt.

Betydning af sagkundskab spiller også ind på den traditionelt store tilfredshed med sammensætningen af Sø- og Handelsrettens dommere, hvor den juridiske dommer bisiddes af ikke-juridiske dommere, der har en særlig sagkundskab i erhvervsforhold. Voldgift anvendes imidlertid ikke i skatte­sager.

Man kan på den baggrund stille spørgsmålet, om ikke det ville styrke tilliden til og respekten for domstolsprøvelsen i skatte­sager, hvis dommerne i betydeligt større omfang end hidtil inddrager sagkyndige dommere. Siden domstolsreformen i 2007 har det været muligt at anvende sagkyndige dommere.

færch

Retsplejerådet anførte i forbindelse med reformen blandt andet, at sagkyndige meddommere i høj grad kan bidrage til at give retten en større indsigt i og forståelse for sagen, hvilket medvirker til, at rettens afgørelser træffes på et så fyldest­gørende og oplyst grundlag som muligt.

På det grundlag må man undre sig over, at domstolene siden 2007 kun i to skattesager har fundet anledning til at anvende sagkyndige dommere. Skatteadvokater anmoder ellers jævnligt herom. Samtidig ses der hos Skatteministeriet en udtalt modvilje mod inddragelse af sagkyndige dommere, idet Skatteministeriet i de fleste sager argumenterer imod dette. Desværre tillægger domstolene traditionelt Skatte­ministeriets modstand afgørende betydning.

Sagkyndige dommere vil ikke være relevante i sager, der har karakter af ren lovfortolkning. Derimod vil det være relevant for eksempel i sager om komplicerede afgiftsspørgsmål, hvor en forståelse af, hvordan produktionen i for eksempel et mejeri eller et kraftvarmeværk fungerer, er afgørende for, hvordan virksomheden skal opgøre skyldige afgifter. Her kunne det være relevant at lade en ingeniør bistå de juridiske dommere.

Eller det kan være relevant i sager om virksomheders interne afregningspriser (transfer pricing-sager), hvor det skal vurderes, hvordan koncernforbundne selskabers interne afregningspriser skal beregnes. Bag sådanne beregninger ligger komplicerede økonomiske modeller, som en juridisk uddannet dommer næppe er den bedste til at vurdere, og hvor en revisor eller økonom med fordel ville kunne inddrages.

Tiden er derfor inde til, at Skatteministeriet og de juridiske dommere inviterer sagkundskaben indenfor i skattesager og derved bidrager til fortsat respekt for domstolenes afgørelser og en styrket retssikkerhed for skatteyder.

14BUSTineke-Faerchs-taber-r.jpg

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Få det bedste debat fra Business.dk hver fredag.

Se alle nyhedsbreve

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Sampensions kunder kan glæde sig over et godt afkast for 2017.”En typisk kunde i vores markedsrenteprodukt opnår et afkast i år på omkring 8 pct., og det er meget højere, end hvad man kunne forvente v...

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen