Berlingske Business

Jo, Kraka, den digitale bølge skyller ind over os

21BUS450420217-131636.jpg
»I den ene branche efter den anden ser vi spillereglerne blive ændret markant, og vi skal som samfund gå aktivt ud og forme denne fremtid,« skriver SAP-direktør Anders Feddersen i et svar til tænketanken Krak. Illustration: Iris

Teknologi. Vi kan ikke styre den eksplosive digitale transformation ved bare at slå koldt vand i blodet. Tænketanken Krakas konklusioner om, at den teknologiske udvikling går langsommere end ventet, kan skabe en falsk tryghed.

»Den teknologiske bølge, alle taler om, ligner et stillestående hav.« Sådan lød det i et indlæg fra to økonomer i Berlingske Business forleden, og så fik jeg morgen­maden galt i halsen.

Jeg skal ikke anfægte den national­økonomiske argumentation fra Kraka-­økonomerne Jens Hauch og Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, men grundholdningen i artiklen stemmer slet ikke overens med den hverdag, jeg oplever i danske virksomheder.

Verden er i hurtig forandring, også selv om det ikke kan aflæses i Danmark som højere produktivitet pr. arbejdstime, som stigende international handel, som større udskiftninger blandt virksomheder eller som en eksplosion i antallet af industri­robotter.

Indlægget slutter af med at anbefale, at vi skal »slå koldt vand i blodet og fokusere på, hvordan vi får gang i teknologisering og automatisering – herunder i den offentlige sektor – og hvordan vi afbøder de indivi­duelle omkostninger af disse processer«.

21BUS132690353-115022.jpg

Jeg er enig. Bortset fra at vi nok ikke styrer eksplosiv digital transformation ved at slå koldt vand i blodet. Tværtimod skal den digitale transfor­mation opstå gennem innovation og ambitiøse udviklingsprojekter, hvor de store og etablerede virksomheder og aktører i samfundet bør skæve meget seriøst til metoder, ideer og kulturer i opstarts­miljøerne.

Begrebet »disruption« har nok ikke ­gjort noget godt for at forstå den trans­formation, som software, kunstig intelligens og Big Data påfører vores samfund i de næste fem-ti år.

Begrebet antyder lynhurtige sceneskift fra den ene dag til den anden. Men Kraka skal da slet ikke undskylde, at tænketanken i en tidligere analyse har vist, at 40 pct. af de nuværende jobfunktioner med stor sandsynlighed kan erstattes af kendt teknologi.

Vi taler nemlig om meget fundamentale forandringer på arbejdsmarkedet og i nærmest alle dele af samfundet, hvor nye digitale forretningsmodeller skal på banen for at sikre nye indtægtskilder og nye samarbejdsformer som erstatning for de forretningsmodeller, der ikke længere fungerer på grund af ændrede markeds­vilkår.

pix-Videokonsultation

Singularity University taler om begrebet »eksponentiel vækst«, hvor udfordringen netop er, at når vækstkurven knækker, så er toget altså kørt.

Så går væksten så stærkt, at dem, der ikke er forberedt, bliver sat af, bl.a. fordi tekno­logien udvikler sig så hurtigt. Personligt mener jeg, at Krakas konklusioner kan skabe en falsk tryghed.

Lad mig også lige minde om, at økonomerne skrev deres synspunkt i en avis tilhørende gruppen af seriøse landsdæk­kende dagblade, som på få år har oplevet, at annonceringen er flyttet ud på nettet.

Google og Facebook estimeres at modtage halvdelen af verdens reklamekroner i 2017. Globalt set er disse unge giganter nu blandt verdens mest værdifulde virksomheder.

Det kan godt være, at vi ikke kan læse på nationalregnskaberne, at produktiviteten stiger, men i den ene branche efter den anden ser vi spillereglerne blive ændret markant, og vi skal som samfund gå aktivt ud og forme denne fremtid.

pix-Cykeltyveri

Derfor skal vi forholde os til den digitale transformation både blandt virksomheds­ledere, økonomer og politikere, så vores samfundsmodel får et løft af digitaliseringen og ikke kommer under pres.

Nå, nu er morgenmaden fordøjet, og jeg vil stoppe skriveriet, smøre madpakken til min datter, mens jeg spørger min lille robothøjttaler Alexa, om hun ikke vil fortælle mig den aktuelle vejrudsigt, og så tager jeg på arbejde og diskuterer digital transformation med danske virksomheds­ledere. I aften logger vi nok på Airbnb og booker ferien, inden vi familiehygger med at streame en film.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen