Berlingske Business

Ja tak til øget fradrag for hjælp til det huslige arbejde

07BUSBUSINESS-103235.jpg
Bodil Nordestgaard Ismiris er direktør i Lederne, og mener at skattefradrag på hjælp til husligt arbejde vil bidrage til en bedre balance mellem privat- og arbejdsliv - og styrke kvinders karrieremuligheder.

Kig på Sverige, hvor fradragsordningen for serviceydelser i hjemmet har mindsket sort arbejde og skabt tusindvis af arbejdspladser. Samtidig vil det give flere kvinder plads til at dyrke en karriere i erhvervslivet.

Mandage kan indimellem føles lidt grå og kedelige. Kiggede man ud ad vinduet i mandags og så på »sommervejret«, var det bestemt også tilfældet.

Men midt på dagen landede en artikel på mit bord, som nærmest fik mig til at revurdere mit syn på mandage.

Skatteministeriet har nemlig foretaget en evaluering af den svenske boligjobordning, også kaldet RUT. Evalueringen viser, at en boligjobordning, der er målrettet serviceydelser i hjemmet, øger arbejdsudbuddet og minimerer sort arbejde markant mere end den nuværende danske ordning.

Som resultat af evalueringen taler skatteminister Karsten Lauritzen (V) for, at man i en eventuel ny dansk boligjobordning skal styrke den del, der handler om fradrag for serviceopgaver i hjemmet, for eksempel rengøring, vinduespudsning, flytteservice, havearbejde og så videre.

27BUSUlla-Brockenhuus-Schar.jpg

Hvordan i alverden kan en evaluering fra Skatteministeriet pludselig få solen til at skinne på en mandag, tænker du måske. Jo, ser du, jeg har længe været varm fortaler for, at vi lader os inspirere af vores svenske naboer.

Danmark halter efter mange andre lande, når det kommer til andelen af kvinder i ledelse.

Hvis vi vil være konkurrencedygtige i fremtiden, skal vi sikre, at alle talenter kommer i spil.

Fremfor at far og mor skal slås om, hvem der kører karriere, og hvem der tager sig af de praktiske opgaver i hjemmet, skal vi tage det praktiske arbejde ud af ligningen og gøre det muligt at køre dobbeltkarriere.

Det vil styrke kvinders karrieremulig­heder. Samtidig tror jeg, at mere hjælp i hjemmet giver familier den fleksibilitet, der er nødvendig for at få en god balance mellem arbejdslivet og privatlivet.

17BUSPix1-Marie-Mors-094216.jpg

En ny undersøgelse fra Lederne viser, at der er stor interesse for indførelsen af den svenske ordning i Danmark. 62 procent af de 2.335 adspurgte ledere svarer i undersøgelsen, at de helt sikkert eller måske vil købe flere serviceydelser i hjemmet, hvis beløbsgrænsen blev hævet, og hvis man, i lighed med den svenske ordning, kunne få gavn af skattefradraget med det samme, man køber ydelsen.

Blandt disse ledere mener 41 procent, at et øget brug af serviceydelser i hjemmet i nogen eller i høj grad vil styrke deres karriere, og hele 87 procent mener, at det i nogen eller i høj grad vil forbedre balancen mellem deres arbejdsliv og privatliv.

Skal vi lave en ny boligjobordning i Danmark, alene fordi en stor del af Ledernes 114.000 medlemmer synes, at det er en god idé? Nej selvfølgelig ikke. En bedre work-life balance og en styrkelse af kvinders karrierer, er blot nogle af de mange gode grunde til, at politikerne bør skæve over sundet, når de til efteråret skal tage stilling til BoligJobordningens fremtid.

Udover at fradragsordningen har mindsket sort arbejde, er der som resultat af RUT-ordningen opblomstret en ny serviceindustri i Sverige, der har skabt tusindvis af arbejdspladser. Særligt har ordningen vist sig at være en god måde at få kvinder med anden etnisk baggrund ind på det svenske arbejdsmarked.

I dag kan svenske borgere trække 50 procent af regningerne til hjemmeservice fra i skat, og den maksimale beløbsgrænse for skattereduktion i den svenske RUT-ordning er på 25.000 svenske kroner om året.

Men begejstringen for ordningen er imidlertid så stor, at en række borgelige partier for nylig har fremsat forslag om at hæve grænsen til 75.000 svenske kroner pr. borger pr. år.

Og når borgerlige politikere plæderer for at hæve et skattefradrag fremfor at sænke indkomstskatten, er det for mig at se et klokkeklart tegn på, at ordningen i Sverige er en dundrende succes – en succes vi i Danmark bør tage del i.

Hos Lederne bakker vi 100 procent op om skatteministerens budskab om en boligjobordning målrettet serviceydelser. Vi ser frem til at følge efterårets forhandlinger.

174840026.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen