Berlingske Business

Iværksættere skal behandles som erhvervskunstnere

16BUS390425545-195756-798.jpg
Får iværksætteren den rigtige støtte fra eksperterne undervejs, går processen betydeligt hurtigere, skriver Thure Barsøe-Carnfeldt. Arkivfoto: Iris

Der er brug for både eksperter med forstand på budgetter og iværksættere med vilde ideer.

Det er stadig kun et fåtal af iværksættere, der går hele vejen og bliver til store virksomheder.

Iværksætteren har problemerne med banken, lånefonde og især forkert motivation af de igangværende iværksættere. Er man iværksætter, kan man betragtes som en slags erhvervskunstner.

Opstarten bygger på en idé, på en opdaget mangelvare eller på noget, som i første omgang ser urealistisk ud. Det er derfor en nødvendighed, at kun personer, som kender til iværksætteriets inderste kroge, har muligheden for at støtte og vurdere iværksætterens idé frem til produkt og videre til fremstilling.

Danmark har i dag en masse centre og velmenende institu­tioner etableret til støtte for iværksætterne. Her er en masse mennesker ansat, som for de flestes vedkommende aldrig selv har mærket på kroppen, hvordan det er at være iværksætter.

Brian Mikkelsen og Jeppe Rindom

De kan regne, de kan føre bogholderi, de kan lave budgetanalyser, og ikke mindst kan de lave og læse treårige forretningsplaner.

De kan til gengæld ikke forstå »iværksættersjælen«, og at den første periode, som iværksætteren bruger til sin kunstart for at finde på løsninger, afprøve og skitsere, ikke må forstyrres med bogholderi, momsberegninger, regnskab med videre.

Iværksættervirksomheder består ofte kun af én person, som skal nå det hele, så det er vigtigt at alle de såkaldte eksperter, som sidder i institutionerne for at hjælpe iværksætterne, plejer iværksætteriet og hjælper med at skaffe økonomi til projekterne, samtidig med at de aflaster iværksætteren ved at bruge tid på regnskab og rapporter, holde styr på deadlines og laver udkast til de såkaldte business reports.

09BUSMads-Vczy-Kragh-141956.jpg

Hvis iværksætteren indleverer en moms- eller en skatteindberetning en smule for sent, så lad være med omgående at straffe ham med en personlig bøde på 3.000 kroner, fordi han står som ejer af et lille 1.000 kroners iværksætterselskab (IVS). Ofte har en pengeudlåner tvunget ham til at oprette et IVS.

Når vi frem til projektets fase to, hvor vi tager produktet op af vuggen, og vi står med et forståeligt og funktionelt produkt, kan højtuddannede eksperter endelig træde til og berige projektet med deres kunnen og gøren.

Selv om en person er en højtuddannet professor, så er man langtfra den geniale iværksætter, som ser ideen i en plasticklods, og som skaber en kæmpe virksomhed ud af det.

BM

Når det er sagt, må vi erkende, at får iværksætteren den rigtige støtte fra eksperterne undervejs, går processen betydeligt hurtigere.

I den sidste ende kan vi nok ikke undvære hverken iværksætteren eller eksperterne.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen