Berlingske Business

Italien skaber fortsat usikkerhed i Europa

24BUSITALY-EU-VOTE-M5S-1332.jpg
Tilhængere af Femstjernebevægelsen under den forrige valgskamp i maj 2014. Foto: Andreas Solaro/AFP

Det italienske valg kan resultere i et fragmenteret parlament og gøre det vanskeligt at få gennemført nødvendige reformer.

EU kan ånde lettet op efter de to franske valg, der gik bedre end forventet set i et dansk og europæisk perspektiv.

Macron har vundet en overbevisende sejr og har senest nu også fået absolut flertal i parlamentet. Frankrig står med en historisk mulighed for at få gennemført blandt andet tiltrængte reformer på arbejdsmarkedet.

Bruxelles’ blik vender sig nu mod Italien, hvor der skal udskrives parlamentsvalg senest 15. marts næste år. Flere eksperter peger dog på, at det kan ske allerede i september i år.

03BUSEURO-133320.jpg

Den økonomiske situation i Italien er presset. Væksten har længe været lav (under en procent), ledigheden er høj, og stats­finanserne har svært ved at hænge sammen. Derfor håber markederne, at centrum-venstre partiets formand, Matteo Renzi, igen bliver premierminister, som han var i perioden 2014-2016.

Renzi går ligesom Macron ind for vækstfremmende reformer. Han står over for den stærkt EU-kritiske femstjernebevægelse med Beppe Grillo i spidsen. Femstjerne­bevægelsen ønsker blandt andet en folke­afstemning om eurosamarbejdet. Bevægelsen har også gjort det klart, at den ikke ønsker at samarbejde med andre partier. Da begge partier står til 30 procent af stemmerne, er det ikke klart, hvem der skal forsøge at danne regering, eller hvem de skal samarbejde med.

Italian flag on grey background

Det Italienske valgsystem lægger op til samarbejde på tværs af partierne, men det har de seneste ti år medført vanskeligheder med at få gennemført de nødvendige reformer. Udfordringerne ser ikke ud til at blive mindre i det kommende valg. Hvad enten Renzi skal forsøge at få sin politik igennem via Berlusconis centrum-højre parti, Forza Italia, eller via Lega Nord, hvis politik minder meget om Le Pens fra Frankrig, så bliver opgaven særdeles svær, og løsningerne brolagt med meget hårde kompromiser.

Ender det med, at Femstjernebevægelsen får indflydelse, vil den arbejde på en folkeafstemning om euroen. Flere har peget på, at det ikke nødvendigvis kan lade sig gøre i forhold til den italienske forfatning, men retorikken lader til at appellere til store dele af den italienske befolkning.

Selv om Femstjernebevægelsen og Lega Nord vil advokere for en folkeafstemning, virker det som valgretorik frem for en reel trussel.

Mandag - Italien stemte nej

Valget vil sandsynligvis ende med et fragmenteret parlament, der kan gøre det svært at gennemføre nødvendige reformer og få gang i den italienske vækst. Dermed står vi med status quo og en italiensk økonomi, der forsætter i slæbesporet. Det kan få afsmittende effekter på resten af Sydeuropa og i værste fald sænke investeringslysten i hele Europa og Danmark.

På den anden side er situationen ikke meget anderledes end den, vi så i Frankrig for et par måneder siden, hvor EU-kritikeren Le Pen stod til et godt valg, men skuffede på valgdagen. Læg dertil, at Brexit har gjort det tydeligt, at et farvel til EU langtfra er gratis eller nemt.

Man kan håbe på, at historien fra Frankrig gentager sig, og at Renzi får en overbevisende sejr og derved kan gennemføre de vækstbærende reformer, Italien har så hårdt brug for.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen