Berlingske Business

Investorer skal stå frem og bakke op om Paris-aftalen

16BUSAnders-Damgaard-154219.jpg
Anders Damgaard, koncernfinansdirektør, PFA Pension

Når Trump træder ud af klimaaftale, må resten af verden vise karakter.

Med udtrædelsen af Paris-aftalen har USAs præsident, Donald Trump, vendt verdenssamfundet ryggen i den fælles kamp for at løse klodens klimaproblemer. Det har skabt voldsom debat, og for PFA som stor investor sætter det naturligt nok en række tanker i gang.

For betyder det eksempelvis, at olie- og kulindustrien igen vil blomstre op, mens markedet for vindmøller og solceller går trange år i møde? Og vil det sætte en stopper for opbakningen til den grønne omstilling, som vi ellers har set cementere sig efter vedtagelsen af Paris-aftalen?

carlsberg

I PFA får det os ikke til at ændre kurs, og vi bakker fortsat op om Paris-aftalen. Omstillingen mod vedvarende energi er i gang, og det faktum kan ikke engang en amerikansk præsident ændre ved.

Trumps valg har samtidig tydeliggjort, at vi som investorer skal tage et aktivt medansvar for, at den grønne omstilling ikke går i stå. Politikerne skal som udgangspunkt skabe rammerne med fælles mål og vilkår, men med Trumps klima-exit, skal vi også vise, at vi holder fast og står sammen om ikke at ændre kurs mod det, der er bæredygtige energikilder, nu og i fremtiden.

Med Paris-aftalen fra 2015 er målet at reducere CO2-udledningen for at holde den globale temperaturstigning under to grader. For at nå dette mål skal der arbejdes målrettet fra flere fronter – både politisk og i erhvervslivet. Det er også derfor, vi i PFA skrevet under på, at vi vil undgå at investere i selskaber, der modarbejder målene i Paris-aftalen. Det gør vi bl.a. ved at kigge på selskabernes CO2-udledning, deres planer for at reducere CO2-udledningen og deres evne til at omstille deres forretningsmodeller, så de baseres på vedvarende energikilder.

05BUSIsbjerg-152029.jpg

I PFA mener vi, at investorer i fællesskab står stærkest, når risici og muligheder relateret til klimaforandringer skal adresseres. Eksempelvis arbejder PFA som medlem af IIGCC sammen med over 130 andre investorer for at fremme konsistent klimaregulering på tværs af landegrænser og vidensdeling om integrationen af klimahensyn i investeringsprocessen. Vi er også medlem af det internationale klimanetværk Carbon Disclosure Project, der arbejder på at øge antallet af virksomheder, der rapporterer deres klimaregnskaber.

Forstå mig ret. Vi forsøger ikke at sætte os op på den grønne gren. Det er området for ansvarlige investeringer alt for komplekst til, og der er mange holdninger til, hvor langt vi som pensionsselskab skal gå. Derfor handler det for os om hele tiden at være i proces, være ambitiøse og have transparens i de valg, vi foretager, med henblik på at skabe gode, langsigtede afkast.

FRANCE-ENVIRONMENT-CLIMATE-FILES

Der skal nemlig ikke herske tvivl om, at vi er sat i verden for skabe bedst muligt afkast til kunderne. Det lever vi op til, men det skal ikke være på klimaets bekostning, for så ender vi med at tabe på den lange bane. For os handler det ikke om enten-eller, men om både-og, for vi mener ikke, der er et modsætningsforhold mellem ansvarlighed og et godt langsigtet afkast, tværtimod. Det handler om at finde den rigtige balance, og her er klimaaftalen vigtig, fordi den definerer, hvor vores fælles udgangspunkt er, og hvor vi skal arbejde sammen om at komme hen.

Netop derfor er det vigtigt at stå fast nu og vise karakter. Når Trump vælger på USAs vegne at træde ud af en historisk vigtig klimaaftale, bør vi som investorer stå frem og vise, at vi fortsat bakker op om Paris-aftalen.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen