Berlingske Business

Investeringssparkonto skal skabe vækst og arbejdspladser

19BUSOEresundsbroen-112426.jpg
På den svenske side af Øresundsbroen har befolkningen i vid udstrækning udnyttet muligheden for at investere deres frie midler i en investeringssparkonto. Arkivfoto: Sigrid Nygaard

Samlet set har danskerne 815 mia. kr. stående i banken - og langt det meste til nul pct. i rente. Samtidig kæmper virksomhederne for at skaffe risikovillig kapital. Det har svenskerne fundet en løsning på.

Næsten én million danske løn­modtagere har over 50.000 kr. opsparet i fri formue. Det kan være penge, de har afsat til den næste ferie, til et nyt køkken eller lagt til side til nedgangstider.

Samlet set har danskerne 815 mia. kr. stående i banken, og langt det meste til nul pct. i rente. Det betyder, at de lige nu ikke får et afkast af deres penge i banken. Men det kunne de få andre steder – f.eks. ved at investere pengene.

Det er én udfordring.

Tina christensen

En anden udfordring er, at Danmarks små og mellemstore virksomheder har store problemer med at finde risikovillig kapital, som de skal bruge for at investere og skabe nye arbejdspladser. Risikovillig kapital kan banken ikke stille med, da banken ikke er investor. Bankens rolle i forhold til virksomheder er at medfinansiere den løbende drift, når virksomheden er oppe at køre. Så de små og mellemstore virksomheder skal ud at finde den risikovillige kapital uden om banken. Skæver vi til Sverige, ser virkeligheden noget anderledes ud for de mindre virksomheder. De har bedre adgang til risikovillig kapital uden om banken.

Og hvorfor nu det?

Jo, i Sverige har man forsøgt at løse de to udfordringer med ét smæk. Man har oprettet en såkaldt InvesteringsSparKonto (ISK) til svenskerne, hvor de kan bruge deres frie midler til at investere i bl.a. aktier. Mulighederne er mange – og ordningen er en kæmpe succes. 1,8 mio. svenskere havde ved udgangen af 2015 oprettet en ISK-konto. De svenske skattemyndigheder har ved udgangen af 2013 på baggrund af skatte­provenuet estimeret, at der var placeret midler til en markedsværdi af i alt 134 mia. svenske kroner. Det har givet virksomhederne bedre mulighed for at rejse den nødvendige kapital til at investere og skabe nye arbejdspladser – og det har givet de svenske lønmodtagere en mulighed for at få et afkast på deres penge. Det er win-win.

Postkasse - 20170224071801463_

LO og Finans Danmark går nu sammen for at få sat fokus på mulighederne for at indføre en lignende ISK-model i Danmark. Vi har en fælles ambition om at styrke væksten i Danmark, så der skabes flest mulige arbejdspladser. Det gør vi ved at investere. Og her kan danskernes bugnende bankbøger sagtens komme i spil. Hvis det giver mening for den enkeltes privatøkonomi naturligvis.

Danske lønmodtagere har en forholdsvis lille del af deres frie formue placeret i aktier. Årsagerne kan være mange – men der er ingen tvivl om, at det med at investere i aktier kan være en stor mundfuld for mange. LO og Finans Danmark er derfor enige om, at det skal gøres enkelt og gennemskueligt at træde ind på aktiemarkedet. Med en stærkere aktiekultur her i Danmark giver vi de mindre virksomheder bedre mulighed for at rejse den risikovillige kapital på aktie­markederne, som det i dag sker i Sverige.

1

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen