Berlingske Business

HK fører sine medlemmer bag lyset på pensionsområdet

BM
arkivfoto: HK/Privat Simon Tøgern. Søndag 9. februar 2014, Industriens Hus på Rådhuspladsen, København. Foto:

HK fortsætter ufortrødent med at komme med usande kritikpunkter omkring pensionsrådgivernes virke, senest med HK’s Simon Tøgerns indlæg i Berlingske den 15. november. Forsikringsmæglerforeningen (FMF) er ærgerlige over den usaglige tone, der tydeligt viser, at HK ikke sætter sig ind i området.

HK fremfører beregninger, som de har betalt Skinnerup Consulting for at udføre med det ene mål for øje at tale fagforeningens egen sag. HK har tilsyneladende en dagsorden, hvor de ønsker selv at sætte sig i førersædet på pensionsområdet overfor sine medlemmer, men uvildige eksperter har vurderet forudsætningerne for beregningerne – og de har ingen gang på jord; analysen er et fantasifoster.

HK nægter at udlevere beregninger

FMF har bedt om at få beregningerne udleveret, så de kan blive efterkontrolleret. Det har HK nægtet. FMF har derefter forsøgt at få beregningsforudsætningerne udleveret. Det vil man ikke give os på skrift, men vi har fået lov til selv at notere forudsætningerne ned, og Skinnerup Consulting har efterfølgende bekræftet, at det er gjort korrekt.

Pension

FMF må altså ikke få adgang til de anvendte formler, men vi har fået anerkendte eksperter til at foretage en efterkontrol ud fra de oplysninger, vi har fået. Her konstaterer aktuarerne, at HK’s forudsætninger er beregnet på at opnå et givet resultat – og de bekræfter endnu en gang, at HK’s forudsætninger ligger milevidt fra virkelighedens verden.

FMF’s beregninger bygger på faktiske forhold

FMF har efterfølgende foretaget konkrete beregninger baseret på reelle forhold. Beregningerne viser i dette eksempel, at en person opnår en merværdi i sit pensionsdepot på ca. kr. 150.000. Det står i skarp modsætning til HK’s resultat, der viser et opgjort tab på kr. 1.345.000. Det er en enorm beregningsforskel, og FMF har derfor fået endnu en ekstern part til at kontrollere vores beregninger.

Uvildig ekspertise understøtter FMF

For at sikre absolut uvildighed har FMF bedt Professor Mogens Steffensen, Institut for Matematiske Fag ved Københavns Universitet, til at vurdere resultaterne. Mogens Steffensen er den ypperste ekspertise indenfor det aktuarmæssige område i Danmark, og samtidig er han fuldstændig uafhængig – både af fagbevægelsen, pensionsselskaberne og pensionsrådgiverne.

28BUSSIMON-T-GERN-124826.jpg

Efter at have set på henholdsvis HK’s og FMF’s beregningsforudsætninger, udtaler Mogens Steffensen:

”HK’s beregninger og forudsætninger sammenstiller markedets laveste priser for en standardiseret aftale med markedets højeste priser for en individuel aftale. Alene dette element betyder, at man skal forholde sig kritisk. Derudover ”renser” HK analysen på områder, hvor de kommercielle selskaber bl.a. qua konkurrencen præsterer godt med lave priser. Derved opstår der et stort spænd imellem HK’s  beregningsforudsætninger og den faktiske markedssituation. Eller sagt på en anden måde, HK’s analyse er ikke realistisk.

FMF’s tilsvarende analyse bygger i højere grad på faktiske markedsforhold og i denne analyse har man været mere reel. Faktisk er det sådan, at FMF’s analyse, når det kommer til stykket, på visse områder er konservativ, det vil sige, man har været beskeden i forhold til nogle af de fordele, man reelt tilvejebringer for pensionsopspareren og pensionsmarkedet generelt. Det er mit indtryk, at man kan fæste lid til FMF’s argumenter, og at man kan konstatere, at pensionsopspareren i det gennemgåede eksempel med mæglerens udnyttelse af markedssituationen har mulighed for at stå med et bedre produkt uden at betale en væsentligt højere pris.”

Manglende konkurrence gavner ingen

HK’s Simon Tøgern taler arbejdsmarkedspensionsselskaberne sag, men de leverer et standardprodukt. Det er et ganske godt valg for mange medarbejdere, men nogle har behov for en individuelt tilpasset ordning – måske som følge af særlige familieforhold, høj løn, formue eller andet. Arbejdsmarkedspensionsordningerne kan ikke tilbyde den type ordninger, og derfor er der også brug for private pensionsselskaber og pensionsrådgivere.

08BUSpfa-135734.jpg

Det er uforståeligt, at HK vil begrænse medarbejdernes mulighed for at få hjælp fra uvildig ekspertise, når der skal etableres pensionsordning. At berøve medarbejderne denne mulighed svarer til, at en virksomhed siger til en medarbejder, at de ikke må spørge deres fagforening til råds i et arbejdsretsligt spørgsmål – det bør selv HK kunne forstå det urimelige i.

Nu bør HK stoppe sin fremturen i medierne og i stedet forsøge at tilegne sig viden på området. FMF har flere gange forgæves tilbudt at mødes med HK, men vi stiller fortsat gerne op.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen