Berlingske Business

Globalisering er kommet for at blive

09BUSGlobalt-122557.jpg
Det gavner hverken lønmodtagere eller virksomheder at bekæmpe globaliseringen, skriver Peter Halkær. Illustration: Iris

Det er mere end svært at forestille sig, at en lavere beløbsgrænse vil øge antallet af udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde med meget mere end måske et par tusinde fuldtidsbeskæftigede.

HK, PROSA, IDA og 3F giver på disse sider 6. februar udtryk for, at virksomhedernes problemer med mangel på arbejdskraft kan løses gennem opkvalificering og uddannelse, og at arbejdskraft fra lande uden for EU ikke er en del af løsningen.

Selvfølgelig skal unge i uddannelse og i job. Den udfordring skal den nye treparts­aftale om flere faglærte og praktikpladser, som belønner de virksomheder, der tager elever, være med til at afhjælpe. Men en del unge må indse, at kan man ikke få en læreplads som konditor hos Mette Blomsterberg, er man nødt til at vælge mellem de muligheder, der nu er.

Opkvalificering af ledige giver også god mening, så længe det fører til et job i den anden ende. »110.000 ledige danskere ­drømmer om at få et job,« skriver de fire fra fagbevægelsen. Virkeligheden er, at nogle virksomheder må opgive at besætte stillinger. Og der er også tale om job, som ikke kræver meget mere end måske et AMU-kursus og så mødestabilitet.

30BUSopinion-123127.jpg

Virksomhederne oplever, at folk, som reelt ikke er interesserede i job, søger for fortsat at kunne få dagpenge eller kontanthjælp. Mobiliteten halter det også med.

Når Dansk Erhverv foreslår, at grænsen for den løn, som virksomheder, der henter udenlandsk arbejdskraft til Danmark, som minimum skal betale, sænkes til 325.000 kr. om året, så hænger det sammen med, at det svarer til startlønnen for en dansk univer­sitetsuddannet bachelor. Det er mere end svært at forestille sig, at en lavere beløbsgrænse vil øge antallet af udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde med meget mere end måske et par tusinde fuldtidsbeskæftigede, hvilket svarer til noget nær en dråbe vand i badekarret holdt op imod de ca. 2,2 mio. fuldtidsbeskæftigede, som har et job i Danmark.

Det er derfor også mere end svært at forestille sig, hvordan en lavere beløbsgrænse »vil ramme de danskere, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet«, sådan som det de fire fra fagbevægelsen skriver.

management team

Virksomhederne er for længst trådt ind i den globale tidsalder.

Vi eksporterer halvdelen af det, der produceres i Danmark. Hvert andet job i den private sektor findes på en virksomhed, der samtidig er forankret i udlandet. Disse virksomheder har en infrastruktur, der gør det relativt nemt at placere aktiviteter (nye job) i udlandet fremfor i Danmark, og det kan de blive tvunget til, hvis de f.eks. ikke kan rekruttere de kompetencer, som de har brug for i Danmark, og lovgivningen samtidig spænder ben for at hente disse kompetencer ind fra udlandet. Derfor skaber en højere indkomstgrænse i beløbsgrænseordningen, stik modsat hensigten, formentligt ikke flere job, men færre job i Danmark.

Det gavner hverken danske lønmodtagere eller danske virksomheder.

kinasaxo

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen