Berlingske Business

Fromme håb til en reform af erhvervsbeskatningen

21BUSJannick-Nytoft-212527.jpg
Direktør Jannick Nytoft for DVCA, Danish Venture Capital and Private Equity Association.

Hvis Danmark skal være et godt investeringsland, skal vi ikke brandbeskatte iværksættere eller på andre måder gøre det svært at tiltrække risikovillig kapital.

Danmark er i en investeringssump, som betyder, at mange små og mellemstore virksomheder ikke har adgang til den vækstkapital, det f.eks. kræver at købe nye maskiner og ansætte flere kollegaer. Derfor er det godt, at regeringens erhvervsbeskatningsudvalg har fået styrket sit mandat.

Jyske Bank Jyske Banks overskud steg igen i 2014 Minister åbner

Finanskrisen ramte os hårdt. Men hvor andre EU-lande efter krisen gav skattefordele til gavn for små virksomheder, gik Danmark den modsatte vej.

Politisk gjorde man entreprenørerne fortræd og indførte en iværksætterskat, som mindskede investeringerne i startups. Og man strammede den finansielle regulering, men forsømte at kompensere de små virksomheder, der blev særlig hårdt ramt af kreditklemmen.

Jeg har hørt en del politiske skåltaler om, at det skal være let at drive virksomhed i Danmark. Men jeg har ikke set mange konkrete svar på, hvordan vi fundamentalt reformerer erhvervsskatterne, så virksomhederne kan klare sig bedre i den globale konkurrence.

Der har været fine vækstudspil, men politikerne har endnu ikke forholdt sig til elefanten i rummet, nemlig kapitalbeskatningen. De danske aktieskatter ligger på tårnhøje 42 pct. imod blot 25 pct. i Sverige for unoterede virksomheder. Med denne forskel på 17 procentpoint er det intet under, at udlandet foretrækker at investere vest for Øresund. Men konsekvensen er, at nogle af vores mest lovende iværksættere flytter væk.

pelle dragsted

Hvordan vender vi billedet? Hjælpen skal bl.a. komme fra erhvervsbeskatningsudvalget, som består af økonomiske eksperter og embedsmænd. Udvalget var indtil sidste uge sat på en næsten umulig opgave, da det var bundet til en ramme på ca. 200 millioner kroner.

Men forleden fik virksomhederne nyt håb, da skatteminister Karsten Lauritzen (V) ændrede udvalgets kommissorium og stillede skarpt på behovet for udenlandsk kapital. Ministeren opfordrede udvalget til helt at sprænge de økonomiske rammer. Dermed har det fået muskler til at foreslå ambitiøse forbedringer af erhvervsskatterne.

Det betyder måske ikke, at vi får en kæmpe reform allerede næste år. Men det betyder forhåbentlig, at udvalget præsenterer langt mere sammenhængende og ambitiøse forslag, end der ellers var lagt op til. Forslag, som kan implementeres løbende, og som kan være med til at forvandle Danmark til et ægte investeringsland i en nær fremtid. Men det kræver politisk handlekraft.

DVCA er tæt på investorerne, og vores klare anbefaling til udvalget er først og fremmest, at kapitalbeskatningen gøres konkurrencedygtig med udlandet. Kapitalbeskatningen skræmmer investorerne væk.

For det andet bør udvalget bidrage til at mindske det bureaukrati, som gør os til et svært land at investere i. Det drejer sig om EU-regler og internationale anvisninger, der overimplementeres.

Danish Kroner

For det tredje bør det være lettere for iværksættere at tiltrække investeringer. En del af løsningen er at indføre et investorfradrag, hvor private, der investerer i iværksætteri, tilgodeses over skattebilletten. Desuden bør iværksætterskatten på udbytter fjernes helt, da det vil frigive et trecifret millionbeløb til nye investeringer.

Skatteministeren har gjort klogt i at styrke udvalget. Næste skridt er at samle en bred politisk koalition om at reformere erhvervsskatterne i virksomhedernes favør. Det kræver en fælles forståelse af, at udenlandske investeringer skaber produktivitet og private job og dermed danner fundamentet for fremtidens velfærd.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen