Berlingske Business

Forærer du dine største talenter til konkurrenten?

30BUSEmployees-111854.jpg
En leder må leve med, at talenter forlader virksomheden for at prøve sig af andetsteds – men ved struktureret talentarbejde øges chancen for, at de vender tilbage igen. Illustration: Iris

Management. Forstå talenterne og match deres krav til arbejdslivet. Ellers forsvinder de, og konkurrenten får glæde af den diamant, du har slebet.

Som leder får du flere typer opsigelser: Dem, du bliver lettet over. Dem, du ærgrer dig over. Og dem, hvor du bliver virkelig ked af det.

Til den sidste kategori hører opsigelse fra dine største talenter. Dem, du har spottet som fremtidens stærke bolværk. Diamanterne, som du har slebet, men som nu vælger at skinne hos dine konkurrenter.

Du tager det næsten som en personlig fornærmelse, når konkurrenten snupper fremtidens A-kæde.

Men i stedet bør du vende blikket indad og spørge, om du selv har gjort tilstrækkeligt for at udvikle dine himmelstormere? Har du sørget for at give dem gode opgaver og gode vilkår, så du kan fastholde stjernefrøene i din virksomhed?

Navne og dage

Personligt har jeg gennem mange år brændt for talentudvikling. Som leder er der intet mere givende end at se talenter vokse, udfolde sig og shine over for kunderne. Og du får noget igen. Talenterne vil give den en skalle, men som leder skal du forstå deres enormt høje krav til arbejdslivet.

Talenterne vil have de spændende og varierende opgaver, som udvikler og udfordrer dem. De har respekt for erfaring og kompetencer og ønsker derfor masser af sparring og støtte.

Samtidig ser de virksomheden som en af deres væsentligste sociale arenaer og vil bidrage til fællesskabet både inden for og uden for arbejdstid. Og endelig vil de have maksimal frihed, hvor de selv kan vælge, hvornår deres arbejdstimer skal lægges.

Hvis ikke du forstår at matche deres krav til arbejdslivet, har du tabt kampen om talenterne. Jeg kender mange ledere med den grundholdning, at man skal yde, før man kan nyde. For sådan var det, da Ruder Konge var knægt, og de selv var lysende talenter.

Detail of a businessman writing on his agenda

Her skulle man stille og roligt arbejde sig gennem geledderne, og to år med den samme arbejdsproces var ikke en straf, men et trin på den lange og lige karrierestige.

Den køber dagens talenter ikke.

Ud over at have en klar, fælles tilgang til den daglige udvikling og pleje af talenter, kan din virksomhed også bruge talenternes energi aktivt i den overordnede forretningsudvikling.

Det er som bekendt langt sværere at eksekvere en strategi end at udarbejde den, og i mange virksomheder er strategiplanerne fyldt med sorte huller af dårlig samvittighed på listen over aftalte aktioner. Her kan du bruge talenternes gåpåmod, friske øjne og brændende lyst til at bidrage til firmaet udvikling.

Test deres ledelsespotentiale ved at give dem ansvaret for aktionen om at udarbejde en markedsplan for Tyskland, eksekvere planen for det nye ekspertiseområde eller anskaffe det nye IT-system.

IDA

Gør det øverste ledelseslag til talenternes mentorer – og etablér et egentligt program, hvor du over tid udvikler talenterne i fælles samlinger for at give dem værktøjer til at kunne håndtere udfordringerne, og hvor de samtidig kan bruge hinanden til gensidig hjælp og støtte.

Alt for mange talentudviklingsindsatser er forankret i HR-afdelingen, og afstanden til praksis bliver for stor. Det skal du for enhver pris undgå, for både du og talenterne får langt mere ud af teste deres talenter af i firmakritisk forretningsudvikling.

Om talenterne så vælger at blive længere i dit firma? Ja, i lidt længere tid, men de skal også på et tidspunkt ud og prøve konkurrenten af. Men ved struktureret talentarbejde øger du muligheden for en dag at kunne byde dem velkommen hjem igen. Så kan diamanten, som konkurrenten har pudset og poleret videre på, igen funkle hos dig.

Navne og dage

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen