Berlingske Business

Fonde er en vigtig del af det danske erhvervsliv

mogens
Arkivfoto. Siden årtusindeskiftet er der kun oprettet få erhvervsdrivende fonde i Danmark, hvilket på sigt kan stække den danske velfærd, innovation og konkurrenceevne. Christiansborg er på vej med en løsning, der skal afhjælpe problemet, men som en del af 2025-planen lader løsningen vente på sig. Foto:

Siden årtusindeskiftet er der kun oprettet få erhvervsdrivende fonde i Danmark, hvilket på sigt kan stække den danske velfærd, innovation og konkurrenceevne. Christiansborg er på vej med en løsning, der skal afhjælpe problemet, men som en del af 2025-planen lader løsningen vente på sig.

Fondene udgør en væsentlig del af fundamentet under dansk erhvervsliv: Nogle af Danmarks største virksomheder er fondsejede, som eksempelvis Novo Nordisk, Carlsberg og Danfoss, hvilket er både forretningsmæssigt bæredygtigt og velfungerende for disse selskaber og derudover understøttende for samfundet generelt. Desuden har modellen i mange år været en attraktiv alternativ løsning i forbindelse med et generationsskifte, der bl.a. sikrer, at særlige ønsker fra stifteren betænkes i fremtiden.

flygtning2015

Betydelige donationer

Gennem betydelige donationer bidrager fondene med forskning, investeringer, natur og kultur til samfundet. Siden 2012 er donationerne fra erhvervsdrivende og almennyttige private fonde næsten fordoblet, og en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at de 12 største private fonde fra 2012-2014 støttede dansk forskning og innovation med hele 9,7 mia. kroner. Samtidig er fondene også med til at bevare og udvikle væsentlige videnjob i Danmark.

Udviklingen med færre nye fonde skyldes, at skatter og afgifter ikke længere gør det fordelagtigt at benytte sig af fondsejerskabsmodellen. Det er uheldigt, da vi dermed kan risikere at gå glip af fremtidens store virksomheder, fremtidige arbejdspladser samt store samfundsnyttige beløb. For som rammevilkårene er i dag, er der ikke tilstrækkelig incitament til at sikre fonds­modellens relevans ved et ejerskifte.

adm. direktør Jesper Loiborg for KFI,

Politisk velvilje forsinkes

På Christiansborg har man lyttet til bekymringen og ønsker at forbedre rammerne for virksomhedsoverdragelse til erhvervs­drivende fonde, f.eks. i forbindelse med generationsskifte. Der er afsat 360 mio. kr. årligt til initiativet, som dog afventer nedsættelsen af et udvalg, der skal finde en konkret og anvendelig model.

Nu hvor 2025-planene er udskudt på ubestemt tid, lader denne model desværre vente på sig. Dermed er der en reel risiko for, at privat fondsdannelse går helt i stå. Der er derfor brug for et fornyet politisk fokus på at skabe bedre rammer for stiftelse af nye erhvervsdrivende fonde og at bevare fondsmodellens relevans som et attraktivt alternativ ved et ejerskifte. En model, der sikrer, at den underliggende virksomhed fortsat drives ud fra stifterens fastlagte rammer og til for gavn for – ofte almen­velgørende – formål.

03BUSUlla-T-rn-s-110939.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen