Berlingske Business

Flest fejl i indberetninger til Skat fra store virksomheder

29BUSSkat-Millionkrav-til-d.jpg
(ARKIV) Arkivfoto 27 august 2015. Skattelovgivningen har kun vokset sig tættere det seneste årti. Der er lang vej igen, før alle kan forstå deres skatteregning, medgiver skatteministeren. Det skriver Ritzau, torsdag den 28. december 2017.. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2017)

Mange virksomheder forstår ganske enkelt ikke vores meget komplicerede skatteregler.

Forleden kunne man i dagspressen læse, at især små og mellemstore virksomheder ikke betaler deres skat. SMVerne bryder hvert år skattereglerne og snyder for adskillige milliarder kroner, lød det på baggrund af en stikprøveundersøgelse fra Skat. Men dykker man ned i tallene – og det bør man gøre – viser der sig en langt mere kompleks virkelighed.

Det er rigtigt, at næsten to tredjedele af skattegabet kan føres tilbage til de helt små virksomheder uden ansatte. Men skyldes det, at de helt små virksomheder har en dårligere skattemoral end de lidt større?

Absolut ikke!

Bagmandspoliti anklager ansat i Skat for millionsvindel

Årsagen er alene, at vi har så mange små virksomheder i Danmark. Virksomheder med nul-12 ansatte udgør 96 pct. af virksomhederne i Skats undersøgelse, og en mere omhyggelig læsning af undersøgelsen viser, at fejlprocenten stiger med virksomhedens størrelse. Altså: Jo større virksomhed, desto flere fejl.

Faktisk kommer fejlprocenten i de store virksomheder op på næsten 85 pct., så når der skal tilrettelægges en målrettet kontrolindsats, må man ikke glemme at se de store virksomheder efter i sømmene.

Det er dybt konkurrenceforvridende, når nogle virksomheder ikke betaler skat. Den virksomhed, der ikke betaler skat, kan sætte sine priser lavere end sin konkurrent, der har orden i sagerne. Det er det, vi kalder unfair konkurrence. Heldigvis viser Skats undersøgelse, at andelen af virksomheder, der bevidst laver fejl, er 11 procent, hvilket er det laveste siden 2008.

Trump

Vi må samtidig være bevidste om, at langtfra alle, der betaler for lidt i skat, snyder bevidst. Mange virksomheder forstår ganske enkelt ikke vores meget komplicerede skatteregler. En effektiv indsats for at komme skattegabet til livs må derfor bygge på en forståelse af, hvorfor problemet opstår.

I SMVdanmark foreslår vi flere forskellige initiativer til for at undgå unfair konkurrence på grund af for lav skattebetaling: En enklere skattelovgivning, en større auto­matisering af indberetningerne, effektiv vejledning og en målrettet kontrol.

Det er den cocktail, der kan minimere unfair konkurrence fra virksomheder, der ikke betaler deres skat og dermed lænser statskassen for 14 mia. kroner.

Hvis alle virksomheder betaler skat og moms, som reglerne foreskriver, vil Kristian Jensen have over 14 mia. kroner ekstra til at få enderne til at mødes i Finansloven. Det vil f.eks. give plads til både en mere offensiv investering i gode rammer for små og mellemstore virksomheder og til skatte­lettelser, der ville gøre det lettere at være virksomhed.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen