Berlingske Business

Fed-spillet: Der går Game of Thrones i amerikansk økonomi

16BUSUS-FED-CHAIR-JANET-YEL.jpg
Den amerikanske centralbanks dronning, Janet Yellen, risikerer snart at måtte aflevere sin krone. Hun blev udnævnt af Barack Obama, og vælger USAs nuværende præsident, Donald Trump, at vælte Yellen af pinden, vil alverdens investorer holde vejret. Arkivfoto: Win McNamee/AFP

Tronen vakler under Janet Yellen, og når den amerikanske præsident, Donald Trump, inden længe sætter navn på den fremtidige chef i USAs centralbank, Fed, kan det sende bølger gennem de globale finansmarkeder.

Set med investorøjne træffer USAs præsident, Donald Trump, formentlig snart en af sine hidtil vigtigste beslutninger som præsident, og selv om beslutningen hverken involverer drager eller familiedynastier, leder den tankerne hen på den populære TV-serie Game of Thrones.

I februar 2018 udløber Janet Yellens fireårige periode som chef for den amerikanske centralbank, Fed, og inden for de kommende par uger forventes Donald Trump at beslutte, om han vil tildele Yellen endnu en periode i spidsen for Fed, eller om han vil krone en ny konge eller dronning af amerikansk pengepolitik.

Indtil videre har Donald Trumps tilgang til økonomisk politik hverken været særlig konkret eller nyttig, men nu står Trump foran en beslutning, der kan få meget stor og håndgribelig betydning for amerikansk økonomi. Får Janet Yellen ikke lov at fortsætte, bliver hun den blot tredje centralbankchef siden 1934 med kun en enkelt periode på posten – og meget tyder på, at tronen bliver ledig.

Blandt nogle republikanere er der misfornøjelse med Yellen, og samtidig har Donald Trump en forkærlighed for at indsætte egne loyale folk på nøgleposter.

Angiveligt har præsidenten og finans­minister Steven Mnuchin holdt møder med en række kandidater til posten, der vel nok er den vigtigste overhovedet i global økonomi. Den amerikanske centralbankchef har ansvaret for at sikre finansiel stabilitet og gode rammer for økonomisk vækst i verdens største økonomi, og udmeldinger fra centralbankchefen kan bevæge aktiekurser, renter og valutakurser ikke blot i USA, men over hele verden.

USA-TRUMP/

Chefen for Fed har en magt og indflydelse, der snildt kan måle sig med de mægtigste herskere i Game of Thrones, og for de finansielle markeder har det stor betydning, hvem der ender på tronen.

Yellen vil uden tvivl være det trygge og sikre valg for de finansielle markeder, der altid foretrækker forudsigelighed. Men ryger Yellen i svinget, er det store spørgsmål, om vi får en hawkish centralbankchef – altså en centralbankchef med hang til stram pengepolitik – eller en mere midtersøgende og pragmatisk type som Yellen. I feltet af mulige kandidater befinder sig begge typer.

Den kommende centralbankchef får en uhyre vigtig opgave med at navigere amerikansk økonomi trygt og sikkert ud af det historiske lavrentemiljø, vi har befundet os i de senere år.

Yellen har været meget forsigtig med pengepolitiske stramninger for ikke at kvæle den økonomiske fremgang med for mange og for hurtige renteforhøjelser, og i dag forventer markedet fortsat renteforhøjelser i moderat tempo. Rent faktisk indpriser markedet færre renteforhøjelser de kommende år, end Fed selv har varslet, og her er det, at en hawkish centralbankchef kan sende voldsomme bølger gennem de finansielle markeder.

22BUSUSA-FEDYELLEN-163101.jpg

Udpeger Trump en hawkish chef for Fed, vil markedet formentlig lynhurtigt tilpasse sig en forventning om flere og hurtigere renteforhøjelser. Det betyder lavere obligationskurser – og potentielt også et dyk i aktiekurserne, fordi højere renter gør det dyrere for virksomheder at finansiere sig og samtidig gør obligationer mere attraktive som alternativ til aktier.

I Danske Bank holder vi derfor indgående øje med Donald Trumps valg af centralbankchef, men her og nu får usikkerheden os ikke til at ryste på hånden.

Vi ser positivt på global økonomi og har en overvægt i aktier – og denne overvægt er blandt andet med fokus på amerikanske aktier. For uanset, hvem der sætter sig på tronen i Fed, skal vedkommende efter vores vurdering gøre et ualmindeligt dårligt stykke arbejde for at slå det nuværende amerikanske opsving ud af kurs.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen